Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dva tisíce poutníků ze tří národů se na Trojmezí modlilo za jednotu a mír

Domácí zpravodajství / MiH / Doo.cz / 26. srpna 2014 11:28
Dva tisíce poutníků ze tří národů se na Trojmezí modlilo za jednotu a mír

Trojmezí Česka, Slovenska a Polska u Hrčavy
Autor: Wikipedia.org / Dobromir Sośnierz / Creative Commons

Trojmezí (Frýdecko-Místecko) - Již po šesté se uplynulou sobotu setkali věřící tří zemí na Trojmezí. Na místo, kde se potkávají hranice tří zemí, doputovalo okolo dvou tisíc lidí. Češi, Poláci a Slováci se společně při bohoslužbě modlili za jednotu a mír. Události se zúčastnili tři biskupové, kněží z příhraničních farností a řada politiků.

Bohoslužbě předsedal polský biskup Roman Pindel, který zde poprvé vystoupil v roli biskupa diecéze bielsko-żywiecké. U oltáře stál po boku žilinského biskupa Tomáše Galise. Ostravsko-opavskou diecézi zastupoval biskupský vikář pro pastoraci duchovních povolání Mons. Adam Rucki. Hostem letošního setkání byl také biskup kanadské diecéze Churchill-Baie d’Hudson Wieslaw Krótki OMI, který pochází z polské Jaworzynky.

Mezi poutníky byli také mladí z Polska, Slovenska a Česka, kteří se zapojili do programu projektu „Archy mladých“. Mladí se v rekolekčním domě obci Javorzynka-Zapasieki dva dny před setkáním formou tvůrčích aktivit seznamovali s kulturou sousedních zemí. Na Trojmezí společně přinesli sochu sv. Archanděla Michaela a relikvie sv. Jana Pavla II. Mládež zpívala v různých jazycích, tančila a rozdávala pohlednice s připomínkou toho, že na Trojmezí bije srdce, které od věků spojuje tři národy. „Tím srdcem je křesťanství. Setkávají se zde slovanské kořeny a představitelé tří národů se zde chtějí společně modlit za pokoj a uzdravovat svá zranění,“ uvedla sestra Teresa Biłyk, která je iniciátorkou projektu „Archa mladých“.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)