Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odvolal kardinála Lloveru, klíčového chráněnce svého předchůdce Benedikta XVI.

Ze světa / vlu / ČTK/red / 29. srpna 2014 0:10
Papež odvolal kardinála Lloveru, klíčového chráněnce svého předchůdce Benedikta XVI.

Kardinál Antonio Cañizares Llovera
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Papež František se dnes zbavil klíčového chráněnce emeritního papeže Benedikta XVI. Jak uvedla agentura AP, papež odvolal z vatikánské Kongregace pro bohoslužbu a svátosti prefekta Antonia Cañizarese Lloveru, kterého poslal zpět do rodného Španělska. Devětašedesátiletého kardinála Lloveru jmenoval arcibiskupem arcidiecéze Valencie.

Španělský kardinál podle vatikánského rozhlasu pochází z této arcidiecéze, kde po přijetí kněžského svěcení pracoval. V roce 1992 byl jmenován biskupem Ávily, později metropolitou Granady a Toleda. Kardinálský titul mu udělil Benedikt XVI. v prvním roce svého pontifikátu. Tentýž papež v roce 2008 jmenoval bývalého španělského primase do čela Kongregace pro bohoslužbu a svátosti.

Malý Ratzinger

Llovera si během svého působení vysloužil přezdívku „malý Ratzinger“, která měla naznačovat jeho blízkost k názorům emeritního papeže. Kardinál byl také znám svoji zálibou v používání širokého pláště s dlouhou vlečkou nazývaného velká kapa (Cappa magna).

František, který podporuje méně tradiční styl liturgie a ustoupil od některých vatikánských pravidel, žádného nástupce po Lloverovi zatím nevybral. Podle neoficiálních zdrojů by jím mohl být arcibiskup Piero Marini, bývalý osobní sekretář arcibiskupa Bugniniho a ceremoniář Jana Pavla II.

"Neznám všechny detaily, ale troufám si tvrdit, že vztah Benedikta XVI. a kardinála Llovery nebyl zase až tak ideální. Podle některých komentářů o jeho výměně uvažoval už Benedikt XVI. Proslýchá se, že Lloverovo vystoupení na kardinálské konsistoři v listopadu 2010, kde referoval o liturgii v životě dnešní církve, vzbudilo mezi kardinály takové emoce, že musel zasáhnout tehdejší papež, aby kardinály uklidnil. Každopádně je zajímavé, že názory papeže Benedikta XVI. na liturgii (především v souvislosti s kontroverzemi kolem motu proprio Summorum Pontificum ze 7. července 2007, umožňujícím širší uplatnění slavení liturgie podle misálu z roku 1962, tj. tzv. mimořádné formy) od tohoto roku častěji tlumočil švýcarský kardiinál Kurt Koch, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů (od 2010)," okomentoval změnu v čele Kongregace pro bohoslužbu a svátosti církevní historik Martin Vaňáč.

Nejde o první krok, kdy se papež František zbavuje lidí kolem jeho předchůdce. V červnu například propustil celé italské vedení vatikánského úřadu pro finanční informace (AIF) a nahradil ho mezinárodním týmem expertů. AIF založil v roce 2010 bývalý papež Benedikt XVI. Úřad má pomáhat v boji proti trestné činnosti finančního charakteru a praní špinavých peněz ve vatikánské bance.

František dnes také přijal rezignaci madridského arcibiskupa Antonio María Rouco Varela, kterého v jeho funkci nahradil dosavadní arcibiskup ve Valencii Carlos Osoro Sierra.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)