Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sexuální zneužití zažilo v církvi ve Španělsku přes 400.000 lidí, uvádí zpráva z deníku El País

Ze světa / / ČTK / 27. října 2023 16:04
Sexuální zneužití zažilo v církvi ve Španělsku přes 400.000 lidí, uvádí zpráva z deníku El País

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Paweł Piotrowski

Madrid - Sexuální zneužití zažilo v prostředí katolické církve ve Španělsku přes 400.000 lidí. Napsal to deník El País s odkazem na zprávu, kterou o zneužívání v katolické církvi zveřejnil veřejný ochránce práv Ángel Gabilondo. Na církevní prostředí tak připadá zhruba desetina všech španělských případů sexuálního zneužití dětí. Nejčastěji se sexuálních útoků dopouštěli kněží a nejčastějšími oběťmi byli chlapci.

Odhad, o kterém informuje deník El País, se zakládá na hloubkovém průzkumu, který pro veřejného ochránce práv provedla agentura GAD3 na vzorku 8000 respondentů. Podle výsledku průzkumu 1,13 procenta Španělů zažilo v dětství sexuální zneužití v katolické církvi, což odpovídá podle propočtu deníku zhruba 440.000 lidí. Bezmála 11,7 procenta respondentů uvedlo, že v dětství zažilo sexuální násilí.

Více než poloviny činů se podle průzkumu dopustili kněží. V církevním prostředí bylo zhruba 54 procent respondentů, kteří zažili sexuální násilí, mužského pohlaví. Mimo církvi je poměr obrácený a mezi oběťmi převažují dívky a mladé ženy.

Samotná zpráva veřejného ochránce práv osahuje výpovědi zhruba 500 údajných obětí. Svědectví těchto lidí podle Gabilonda ukázala „devastující dopad“ sexuálního zneužití na život obětí. Lidé, kteří se rozhodli sexuální násilí nahlásit, pak podle veřejného ochránce práv často zažívali osamocení.

V minulosti podle Gabilonda v katolické církvi převažovala vůle sexuální zneužití popírat a odezva na oznámení byla často nedostatečná či opožděná. Za špatný postup Gabilondo označil opatření, kdy se církevní orgány rozhodly přeložit kněze, o kterém měly informace, že se dopouští zneužívání, do jiné části země či do zahraničí. „Toto počínání neumožnilo reagovat na problém,“ uvedl Gabilondo.

Veřejný ochránce práv vyzval církevní instituce, aby otevřely své archivy obětem a jejich právním zástupcům. Vstřícnost církevních představitelů vůči autorům zprávy se podle Gabilonda různila. „Lhal bych, kdybych řekl, že nikdo nespolupracoval, a lhal bych, kdybych řekl, že tu byla mimořádná spolupráce,“ uvedl Gabilonda.

Zveřejněná zpráva je prvním oficiálním výstupem týkajícím se sexuálního zneužívání v církevním prostředí ve Španělsku, píše agentura AFP. Samotní církevní představitelé se do přípravy zprávy nechtěli zapojit a přezkoumání problému svěřili externí advokátní kanceláři. Ta by měla zveřejnit své první závěry v listopadu. Španělští biskupové budou o dnešní zprávě diskutovat v pondělí.

Zveřejnění zprávy přivítal španělský premiér Pedro Sánchez. "Dnes je naše demokracie o něco lepší," uvedl. Podle něj se celý problém se sexuálním zneužitím v církvi začal teprve řešit. Katolickou církvi za její přistup k sexuálnímu násilí kritizovali představitelé levicových stran. "Církve zmenšovala význam a popírala sexuální zneužití, jež se stala v jejím lůně," uvedla parlamentní mluvčí vládních socialistů Patxi Lópezová. Podle ní je nutné nastavit postupy tak, aby se podobné události neopakovaly.

Španělská katolická církev dlouho odmítala, aby se sexuálním zneužitím ve jejím prostředí zabývala nezávislá komise, jak se stalo ve Francii či Portugalsku. Proto se španělský parlament loni rozhodl zadat veřejnému ochránci práv vypracování zprávy, kterou dne 27. října prezentoval.

Případům sexuálního násilí v katolické církvi se od roku 2018 soustavně věnuje deník El País, který od té doby zaznamenal svědectví a informace o zhruba 2200 obětech. Nejstarší případ je z 20. let minulého století. Podle deníku se podařilo identifikovat i zhruba 1000 údajných pachatelů.

El País také podotýká, že španělský údaj je vyšší než ten, který uvedla v roce 2021 nezávislá vyšetřovací komise ohledně katolické církve ve Francii, která má přes 67 milionů obyvatel. Francouzská komise odhadla počet zneužitých v katolickém prostředí od roku 1950 na 330.000, což byl svého času nejvyšší takový údaj v západní zemi. Komise svůj odhad založila na svědectvích, výpovědích obětí a údajích z archivu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)