Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Během pandemie se podle průzkum ve Španělsku výrazně zvýšil počet nevěřících

Ze světa / kir / ČTK / 10. dubna 2022 17:59
Během pandemie se podle průzkum ve Španělsku výrazně zvýšil počet nevěřících

Ilustrační foto: Bazilika Sagrada Família v Barceloně
Autor: @BasilicadelaSagradaFamilia, @elmundo

Madrid - Během pandemie covidu-19 se ve Španělsku výrazně zvýšil počet nevěřících. Informoval o tom deník El País s odkazem na průzkum agentury CIS. Mezi lety 2019 a 2021 podíl ateistů vzrostl o deset procentních bodů a téměř čtyři Španělé z deseti uvedli, že v boha nevěří. Odklon od víry a katolické církve je však ve španělské společnosti dlouhodobější.

Mírně také vzrostl podíl lidí, kteří se označují za věřící, ale neúčastní se náboženského života. Těch bylo ve Španělsku minulý rok 44 procent. Nejvíce ateistů je mezi lidmi ve věku 18 až 24 let. V této věkové skupině uvádí, že je bez víry, přes 63 procent lidí. Mezi seniory ve věku nad 65 let jen pětina nevěří v boha.

Podle autorů mohly výsledky průzkumu ovlivnit pandemické uzávěry, během kterých byli lidé více doma a častěji odpovídali na otázky badatelů. Tím autoři průzkumu získali přesnější výsledky. Naopak sexuální skandály v katolické církvi mají podle barcelonské nadace Ferrer i Guàrdia, jež se zabývá tématem dlouhodobě, obvykle jen omezený dopad na vztah lidí k náboženství.

"Mezi faráři spolu mluvíme a konstatovali jsme, že v současnosti chodí na nedělní mše méně lidí," uvedl kněz Peio Sánchez, který vede katolickou faru svaté Anny v centru Barcelony. Podle něj je to ale dáno spíše změnou způsobu života než odklonem lidí od víry.

Španělsko mělo dlouhou dobu pověst silně katolické země, což ale v posledních desetiletích přestává platit. Svědčí o tom různé statistiky. V roce 2020 jen deset procent párů mělo svatbu v kostele, zatímco v roce 2008 byla polovina manželství uzavřena před knězem. Výrazný pokles je patrný i v případě počtu poplatníků, kteří odkazují část své daně z příjmu katolické církvi. Podle badatele Josepa Maňého políčko s takzvanou daňovou asignací zaškrtává každý rok méně lidí. Biskupské pokladny ale přesto nechudnou, ba naopak výnos z daní se mezi lety 1998 až 2018 více než zdvojnásobil. "Ti, kteří se rozhodnou to zaškrtnout (pro katolickou církve), jsou totiž pokaždé bohatší," uvedl Maňé.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)