Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Diakonie podporuje humanitarní pomoc na Ukrajině ve válce, kterou "nikdo nechápe"

Ze světa / kir / Diakonie ČCE - redakce / 15. září 2014 10:59
Diakonie podporuje humanitarní pomoc na Ukrajině ve válce, kterou

Ilustrační foto - Hlavní stan proruských separatisků v Doněcku
Autor: Wikipedia.org / Andrew Butko / Wikimedia Commons

Praha, Doněck -

  

 Diakonie Českobratrské církve evangelické  a Diakonie Katastrophenhilfe (DKH) spolupracují s místními nestátními neziskovými organizacemi na východě Ukrajiny. Společně rozdávají tisícům zasažených lidí humanitární pomoc a poskytují psychosociální podporu. Spolupracovnice Diakonie Ludmila Pelich informuje dopisem o situaci v Doněcku přímo z místa dění. Popisuje probíhající nepokoje i jejich dopad na místní obyvatelstvo v době, kdy ještě nebylo uzavřeno příměří. Situace se po týdnu mírně zlepšila, ale stále jsou hlášeny přestřelky a k nejvážnějšímu porušení příměří došlo o víkendu právě v Doněcku v okolí letiště. To je jediným místem, které drží ukrajinská armáda.

„Je to válka, kterou nikdo nechápe,“ uvádí Ludmila Pelich na začátku svého dopisu. Pelich působí jako koordinátorka sociálních služeb v domově pro seniory „Bochumer Haus“ v Doněcku. Ve svém dopise popisuje aktuální dění: „Na střechách domů jsou odstřelovači. Po městě se prohánějí ozbrojenci v kradených vozidlech. Mnoho domů je zcela nebo částečně zničeno bombardováním a to včetně nemocnic. V místě nefunguje žádná infrastruktura. Banky ukončily svou činnost, lékárny, úřady, obchody – vše je zavřené.“

 

Diakonie spolupráce s šesti organizacemi

„Lidé jsou naprosto podráždění, nevěří v nic a nikoho,“ mluví dále o situaci Ludmila Pelich. Zhruba 150 tisíc lidí již bylo přemístěno v rámci Luhanska a Doněcka do bezpečných zón. Tyto oblasti jsou proto silně přelidněné. Lidé, kteří byli nuceni odejít ze svých domovů, nemají dostatek potravin a dalších základních potřeb, jejich psychický stav je také velice špatný. Péče o přesídlené osoby je nyní v rukou nestátních neziskových organizací. Se šesti z nich spolupracuje německá DKH a česká Diakonie ČCE – Středisko humanitární a rozvojové pomoci. Jsou to „La Strada“, „Vostok SOS“ a „Child Well-being Fund Ukraine (CWBF)“, „Seamen Relief Fund – ASOL“, „Ukrainian Baptist Union“, „Freundeskreis Bochum-Donezk“. Za několik týdnů budou muset humanitární pracovníci navíc zajistit dostatek teplého oblečení a dalších potřeb, které s sebou přinese nadcházející zimní období.

 

Přímo v Doněcku

V samotném městě Doněck také neustále probíhá péče o ty, kteří nemohli ze svého domova odejít. Jedná se převážně o staré nebo jakkoli nemohoucí osoby, které se často schovávají ve sklepech. „Nedostávají žádný důchod, živí se zbytky zásob, nezůstaly jim žádné léky,“ říká Ludmila Pelich. Za těmito lidmi chodí pracovníci domácí péče a pomáhají jim zajistit základní potřeby. Sami přitom nasazují vlastní život.

 

Příklady pomoci DKH, Diakonie ČCE a místních organizací:

  • Organizace „La Strada“ poskytne pomocí sto padesáti specialistů psychosociální poradenství třem tisícům obyvatel Doněcka a Luhanska.

  • Organizace „Vostok SOS“ rozdá šest tisíc balíčků humanitární pomoci pro přesídlené obyvatele obsahujících základní potřeby (potraviny a hygiena).

  • Organizace „Child Well-being Fund Ukraine (CWBF)“ se postará o dodávku potravin, teplého oblečení a bude pomáhat dětem s návratem do škol.


Na „Sbírku pro Ukrajinu“ je možné přispívat prostřednictvím účtu 292949292/0300,

v.s. 312. Zaslané peníze použije Diakonie ČCE ve spolupráci s partnery na zajištění základních potřeb pro osoby zasažené situací na Ukrajině.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)