Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František blahořečil bývalého papeže Pavla VI.

Ze světa / vlu / ČTK / 19. října 2014 16:56
Papež František blahořečil bývalého papeže Pavla VI.

Pavel VI., původním jménem Giovanni Battista Montini, byl papežem v letech 1963–1978. Předsedal druhé části Druhého vatikánského koncilu a dohlížel na provádění jím přijatých rozhodnutí.
Autor: Wikipedia.org

Vatikán - Papež František dnes na závěr biskupské synody o rodině blahořečil na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu bývalého papeže Pavla VI. Obřadu se mší se zúčastnily tisíce věřících a přítomen byl i Františkův předchůdce v čele katolické církve Benedikt XVI.

Na slunci zalitém a až 70.000 lidmi zaplněném náměstí papež pronesl latinskou formuli blahořečení a oznámil, že svátkem Pavla VI. od nynějška bude 26. září, tedy den jeho narození. Pavel VI. se tak stal dalším bývalým nejvyšším představitelem katolické církve na cestě ke svatořečení.

Prohlášení za blahoslaveného neboli beatifikace je druhým stupněm kanonizačního procesu, tedy prohlášení za svatého v římskokatolické církvi. Ta se tak zaručuje, že daná osoba je v nebi. V této fázi už jí může být zasvěcen kostel či oltář.

Papež Pavel VI., občanským jménem Giovanni Battista Montini, zastával funkci hlavy katolické církve v letech 1963 až 1978. Pokračoval v odkazu svého předchůdce Jana XXIII. a dovedl do konce jím započatý druhý vatikánský koncil. Později také uvedl v život na koncilu přijaté církevní reformy. Kontroverze vyvolalo především papežovo rozhodnutí zakázat věřícím antikoncepci.

Jako relikvie, tedy hmotné pozůstatky života blahoslaveného, sloužily při dnešní mši dvě košile potřísněné krví, které měl Pavel VI. na sobě při pokusu o atentát na Filipínách v roce 1970. Psychicky narušený člověk se ho tehdy pokusil probodnout nožem. Jako zázrak spojený s osobou Pavla VI., který je předpokladem blahořečení, loni vatikánská kongregace uznala uzdravení nenarozeného dítěte.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)