Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Malý připomene osud ruské disidentky Natálie Gorbaněvské

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 25. listopadu 2014 18:20
Biskup Malý připomene osud ruské disidentky Natálie Gorbaněvské

Natálie Gorbaněvská, ruská básnířka, disidentka a účastnice demonstrace na Rudém náměstí v srpnu 1968
Autor: Wikipedia.org / Chath / Creative Commons

Praha - Ve čtvrtek od 17.00 hodin bude biskup Václav Malý v kostele sv. Vojtěcha ve Vojtěšské ulici v Praze slavit zádušní bohoslužbu za ruskou disidentku Natálii Gorbaněvskou. Od 19.00 hodin pak v Knihovně Václava Havla v nedaleké Ostrovní ulici proběhne setkání nad její poezií. Vzpomínkovou akci pořádá iniciativa Strategie 31 (CZ) a Knihovna Václava Havla.

Natálie Gorbaněvská (zemřela 29. listopadu 2013) byla významnou ruskou disidentkou, básnířkou a překladatelkou. V České republice je známa především díky své účasti na demonstraci proti okupaci Československa, která se konala na Rudém náměstí v Moskvě 25. srpna 1968. Na místě nebyla zatčena jen proto, že s sebou měla své tříměsíční dítě. Rok po slavném protestu „osmi statečných“ však byla odsouzena k nucenému pobytu v psychiatrické léčebně, ve které strávila tři roky.

O důvodech svého činu později napsala: „Když na náměstí nutí jít / stud, ne lov plané slávy, / péče o státní monolit / člověka nezastaví. // Pak nedrtí jak stalaktit / v moskevském provedení / ten rodný kolektiv a lid, / zběsile pobouřený. “ (přeložil Milan Dvořák). Právě za tento protest byla letos vyznamenána řádem Bílého lva in memoriam, který je 28. října každoročně udílen prezidentem republiky. I po své emigraci do Francie v roce 1975 až do své smrti Gorbaněvská veřejně působila a hájila lidská práva a svobodu slova. V posledních měsících života se zabývala opomíjenými příběhy nespravedlivě odsouzených Rusů. Další informace naleznete na www.vaclavhavel-library.org

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)