Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstava v Brně připomíná počátky křesťanství i poznatky o Velké Moravě

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 27. listopadu 2014 16:38
Výstava v Brně připomíná počátky křesťanství i poznatky o Velké Moravě

Detail křesťanského křížku nalezeného v Mikulčicích, 8. - 9. stol.
Autor: Wikipedia.org / Dragovit / Creative Commons

Brno - Zdobené gombíky a šperky, zbraně a ostruhy, kříže se zobrazením žehnající postavy a další vzácné artefakty z dob Velké Moravy vystavili archeologové v Brně. Rozsáhlá expozice v Paláci šlechtičen připomíná počátky křesťanství i samostatného státu na území Moravy. Více než 1200 exponátů dokazuje, že mojmírovská říše skutečně byla raným státním celkem s vyspělou společností. Z velkomoravských základů pak čerpal celý středoevropský prostor, řekli dnes novinářům tvůrci výstavy. 

Expozice po půlstoletí navazuje na putovní výstavu o Velké Moravě, která v 60. letech úspěšně prošla Evropou. Od té doby získali archeologové mnoho nových nálezů a poznatků. "Výstava tak představuje Velkou Moravu skutečně v novém světle," uvedl kurátor Pavel Kouřil z Archeologického ústavu Akademie věd ČR. 

Aktuální poznatky například nasvědčují tomu, že na Velké Moravě fungoval pokročilý státní a donucovací aparát, měla také etablovanou církevní organizaci. Výzkumy z posledních let dále dokazují, že dodnes obdivované velkomoravské šperky skutečně vyráběli řemeslníci v Mikulčicích, Pohansku, Starém Městě a dalších centrech, podotkl druhý z kurátorů Luděk Galuška z Moravského zemského muzea. V minulosti někteří zahraniční odborníci původ šperků zpochybňovali. 

Asi 95 procent exponátů tvoří originály, mnohé z nich veřejnost spatří poprvé. K velkým vzácnostem patří kolekce z kolínského knížecího hrobu, honosné šperky takzvané sadské princezny, výbava kněžny ze Želének a poklad byzantského kupce nalezený nedaleko Zvolena. "Výstava dokumentuje rozhled a um našich předků, to je dědictví, jehož bychom si měli vážit a které bychom měli dále rozvíjet," řekl Kouřil. 

Ve výstavních síních jsou názorné rekonstrukce několika pohřbů, modely některých staveb a počítačové vizualizace jejich interiérů a exteriérů. Jednu místnost tvůrci výstavy vyčlenili pro kreativní dílnu s dotykovými obrazovkami, pískovištěm s archeologickými nálezy a dalšími exponáty, jež ocení zvláště děti. 

Brněnské uvedení výstavy potrvá do února 2015. Od dubna příštího roku si zájemci velkomoravské památky prohlédnou v Císařské konírně Pražského hradu, od srpna pak ve Slovenském národním muzeu na Bratislavském hradě. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)