Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes proběhlo předvánoční setkání Zemana s Dukou

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. prosince 2014 18:57
Dnes proběhlo předvánoční setkání Zemana s Dukou

Ilustrační foto - Prezident Zeman s kardinálem Dukou na střeše Arcibiskupského paláceo
Autor: Hrad.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě setkal s pražským arcibiskupem, kardinálem Dominikem Dukou. ČTK o tom informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle mluvčího pražského arcibiskupství Aleše Pištory šlo o tradiční návštěvu v předvánočním čase. O majetkovém vyrovnání státu s církvemi, které se dotýká i několika budov v areálu Pražského hradu, prý řeč nebyla.

Je to tradiční sousedská návštěva. Podobně se v předvánočním čase scházeli i předchozí čeští prezidenti s hlavou zdejší katolické církve, uvedl Pištora.

Katolická církev podala v minulém roce několik žádostí o vydání nemovitostí na Pražském hradě. Kancelář prezidenta republiky se vyjádřila k jejich vydání zamítavě s odkazem na údajné ohrožení bezpečnosti hlavy státu. Již před rokem se mluvilo o tom, že prezident Zeman a kardinál Duka připravují dohodu, která by se měla týkat formálního vydání některých nemovitostí katolické církvi a následné směně za jiné v areálu Hradu. Zástupci církve loni v prosinci uváděli, že by smlouva mohla být hotová do půl roku. Odvolávali se i na předchozí dohody mezi Zemanovým předchůdcem Václavem Klausem a Dukou.

Kardinál Duka dříve uvedl, že půjde o takovou dohodu, "aby hlava státu, potřebné instituce, bezpečnost celého areálu, který je do jisté míry rizikovým areálem z hlediska politiky a terorismu, mohly fungovat jako doposud a církev, která zde žije, tak najde zase ty prostory, které potřebuje momentálně pro svůj život a pro určitý rozvoj katedrály".

Pražské arcibiskupství již dříve uvedlo, že předběžně bylo dohodnuto, že by měla Metropolitní kapitula do budoucna vlastnit budovy, které dnes užívá. Jde o budovu č.p. 48, tedy Staré proboštství, Mladotův dům tvořený dvěma budovami č.p. 37 a č.p. 38 a budovu Nového proboštství č. p. 34, která by měla sloužit jako zázemí pro koncerty a další kulturní akce v katedrále. Objekty potřebné pro činnost Správy Pražského hradu, například pro potřeby Hradní stráže, zůstanou státu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)