Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Betlémské světlo dorazí v pátek do Prahy, začne fungovat i Betlémská pošta

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 16. prosince 2014 19:23
Betlémské světlo dorazí v pátek do Prahy, začne fungovat i Betlémská pošta

Betlémské světlo
Autor: Betlemskesvetlo.cz

Praha - V pátek předají v 15.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha pražští skauti Betlémské světlo do rukou kardinála Dominika Duky OP. Tento symbol Vánoc, který do Prahy dorazí z Davidova města Betléma, si lidé budou moci odnést domů.

Betlémské světlo, které se stává jedním z novodobých symbolů Vánoc, cestuje každoročně až z Betléma, aby mohlo zazářit v domácnostech celé Evropy. Organizace se chopil Junák – svaz skautů a skautek. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do pětadvaceti zemí světa. Tak byla založena novodobá vánoční tradice, která letos slaví své dvacáté třetí výročí. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo po pádu komunismu a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

V sobotu 20. prosince bude za spolupráce skautů rozváženo Betlémské světlo do všech koutů naší vlasti. Na několika místech si bude možná zapálit také vlastní lucernu a odnést si světlo domů. Ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy je rovněž na sobotu 20. prosince připravena jízda historickou tramvají, ve které také bude možné zapálit si vlastní Betlémské světlo.

Další aktivitou, určenou všem Pražanům, je stánek na Vánočních trzích na Náměstí Míru. V sobotu 20. prosince od 12.00 hodin budou skauti rozdávat Betlémské světlo a bude fungovat i Betlémská pošta. Ne každý má možnost si odnést domů plamínek Betlémského světla. Ale ve světle jeho plamínku bude mít možnost napsat vánoční přání svým přátelům, rodině a tímto způsobem jim předat trochu Betlémského světla.

Nejen svíčky s Betlémským světlem, ale i vánoční pohledy budou zdarma připraveny pro Pražany a návštěvníky Prahy. Každý i donesený pohled bude opatřen pamětním razítkem Betlémského světla a prostřednictvím České pošty přímo odeslán.

Betlémy budou od 24. prosince vystavovány v kostelech po celé vánoční období. Pro snadnou orientaci vydá v prosinci 2014 Arcibiskupství pražské plakát a brožurku s historií jednotlivých betlémů, která bude k dispozici v zapojených pražských kostelech a na dalších místech. Součástí skládačky je časový rozpis, kdy a kde je možné betlémy navštívit, informace o historické a umělecké hodnotě betlémů i čas nedělních bohoslužeb. Projekt je opět doplněn i vánoční hrou pro děti „Sestav si svůj betlém“. V každém zapojeném kostele je pro děti k dispozici do vyčerpání zásob jedna postavička. Dodneška se do akce zapojilo na 40 kostelů.

Více informací naleznete na www.krestanskevanoce.cz a www.betlemskesvetlo.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)