Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostel na ostrůvku vodního díla Nové Mlýny bude zpřístupněn turistům

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 24. února 2015 17:17
Kostel na ostrůvku vodního díla Nové Mlýny bude zpřístupněn turistům

Ostrůvek s kostelem sv. Linharta nacházející se ve střední nádrži vodního díla Nové Mlýny
Autor: Wikipedia.org / Kirk / Creative Commons

Pasohlávky (Brněnsko - Kostel svatého Linharta z 12. století na ostrůvku ve střední nádrži vodního díla Nové Mlýny by mohl být v příštím roce zpřístupněn turistům. Dostávat by se k němu mohli jen v organizovaných skupinkách na pramici. ČTK to dnes řekla Martina Dominová, starostka Pasohlávek na Brněnsku, k nimž kostel patří. Na projektu spolupracuje vedení obce s odborem životního prostředí Jihomoravského kraje. 

"Střední nádrž Nových Mlýnů je hnízdištěm vzácných druhů ptáků a patří významné ptačí oblasti s označením Natura 2000. Nelze proto na ostrov postavit most nebo násep, po němž by se dalo přejít. Ochranáři to nepovolili," uvedla starostka. Jediným řešením je přepravovat turisty na ostrov na pramici. Vše musí být v ekologickém režimu tak, aby ptáci nebyli rušeni v době hnízdění a nevznikla jakákoli škoda na životním prostředí. 

Krajský úřad by měl podle starostky v nejbližších měsících stanovit podmínky, za nichž budou moci turisté cestovat na ostrov pramicí. Určí také to, jak početné by měly být jejich skupiny. Pramici chce provozovat pasohlávecký obecní úřad. "Nejprve bychom vozili rekreanty ke kostelíku. Časem bychom jej chtěli opravit a z jeho věže udělat vyhlídku. Náklady spojené s projektem zatím nejsou vyčísleny," dodala Dominová. 

Kostelík je jedinou stavbou z obce Mušov, která se zachovala, když v sedmdesátých letech minulého století vznikly Nové Mlýny. Její horní a dolní nádrž slouží k rekreaci, prostřední je hnízdištěm vodních ptáků. Starostové z regionu hledají využití pro kostelík dlouhá léta. Patří ke známým místům jižní Moravy. Je vidět například z nedaleké silnice spojující Brno s Vídní. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)