Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pasohlávky vypsaly sbírku na opravu kostela, který upomíná na zatopenou obec Mušov

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 22. června 2015 17:49
Pasohlávky vypsaly sbírku na opravu kostela, který upomíná na zatopenou obec Mušov

Ostrůvek s kostelem sv. Linharta nacházející se ve střední nádrži vodního díla Nové Mlýny
Autor: Wikipedia.org / Kirk / Creative Commons

Pasohlávky (Brněnsko) - Pasohlávky na Brněnsku vypsaly veřejnou sbírku na opravu kostela svatého Linharta, který stojí na ostrově v prostřední z nádrží Nové Mlýny. Vznikl ve 13. století a jeho stav je havarijní. Obec má na opravy pouze 100.000 korun, rekonstrukce ale bude stát miliony. Přesnou částku by radnice měla znát zhruba za čtvrt roku, řekla dnes ČTK starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané).

"Sami to finančně nezvládneme. Peníze, které máme, postačují na nejnutnější práce, což je ale málo. Kostel potřebuje opravu střechy, schodiště do věže, v níž by časem mohla být vyhlídka, je nutné obnovit poškozené fasády," zdůraznila starostka.

Pasohlávky nyní jednají s jihomoravským krajským úřadem o tom, jak tuto církevní památku ze 13. století zpřístupnit. Navrhují, aby k ní od příští turistické sezóny zajížděla pramice, která by na prohlídky objektu vozila malé skupinky turistů.

Zájemci mohou peníze posílat na účet radnice 2700793039/2010. Mohou přispět i v hotovosti a peníze přinést přímo na obecní úřad. "Spolupracujeme s památkáři. Letos chceme dát dohromady projekt na obnovu památky. Jejich vizí je částečně kostel zakonzervovat tak, aby zcela neztratil svoji původní podobu," uvedla Dominová.

Kostel je jedinou stavbou z obce Mušov, která se zachovala, když v 70. letech minulého století vznikla soustava přehradních nádrží Nové Mlýny. Horní a dolní nádrž slouží k rekreaci, prostřední je hnízdištěm vodních ptáků. Starostové z regionu hledají využití pro chrám dlouhá léta. Ten přitom patří ke známým místům jižní Moravy a je vidět například z nedaleké silnice spojující Brno s Vídní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)