Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Festival připomene Jeronýma Pražského, Husova souputníka

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 28. května 2016 14:52
Festival připomene Jeronýma Pražského, Husova souputníka

Jeroným Pražský vedený na hranici
Autor: Kronika kostnického koncilu Ulricha Richentala

Praha - Bohoslužbou pod širým nebem začne dnes na Střeleckém ostrově festival k poctě Jeronýma Pražského. Pořádá ho Českobratrská církev evangelická, která si letos připomíná, že rok po upálení Jana Husa na kostnickém koncilu zemřel stejně mučednickou smrtí také jeho mladší kolega a přítel Jeroným Pražský.

Dnešní festival potrvá až do večera, jeho součástí bude také sbírka na projekt Dža dureder, který se zabývá doučováním romských středoškolských studentů. Odpoledne zahraje klezmerová skupina Létající rabín a zazní jazzový koncert protkaný čtením veršů Pavla Rejchrta. Na programu je i panelová diskuze věnovaná osobnosti Jeronýma Pražského. Večer zahraje kapela Jablkoň. Festivalem bude provázet Jeroným Pražský v podobě loutky od řezbáře Jana Růžičky. Ta provází celými letošními oslavami.

Po celou dobu budou připraveny kreativní dílny a bojová hra pro děti. Zájemci mohou podepsat dopis církvím v Kostnici, který je odpovědí na jejich loňské prohlášení, v němž vyjádřily lítost nad upálením Jana Husa a Jeronýma Pražského.

Tento významný aktivista českého středověku stojí v Husově stínu, i když podle organizátorů z Českobratrské církve evangelické jde o osobnost možná dokonce významnější. Hus byl vedle univerzitního učitelství také knězem a kazatelem, Jeroným byl pouze učitelem. Byli věrnými přáteli, ale měli rozdílné povahy.

V dubnu 1415 i přes varování přijel Jeroným, filozof a náboženský myslitel, do Kostnice, kde se konal církevní koncil. Po uvěznění a trýznivém mučení své názory odvolal. Ve znovuobnoveném procesu se přiznal k Husovým a Viklefovým myšlenkám. Byl odsouzen církevním koncilem a 30. května upálen na stejném místě jako Hus.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)