Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražský odsvěcený kostel sv. Michaela Archanděla nalezne kulturní využití

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 25. února 2015 18:35
Pražský odsvěcený kostel sv. Michaela Archanděla nalezne kulturní využití

Odsvěcený kostel svatého Michaela Archanděla v centu Prahy
Autor: Wikipedia.org / Miloslav Rejha / Creative Commons

Praha - Místo kritizovaného hotelu má být v odsvěceném kostele sv. Michaela Archanděla v centru Prahy prodejní galerie a koncertní či konferenční sál. Na dnešní tiskové konferenci to řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Kostel se má podle něj co možná nejvíce vrátit k původnímu uspořádání, zmizí dostavěné stropy a přepážky. Upravena bude i krypta s ostatky, vstup do ní bude oddělený. Soukromý majitel předložil nový projekt, stavební povolení by mohl dostat v řádu měsíců, dodal Lomecký. 

Odsvěcená památka byla sídlem restaurace i diskotéky, mělo v ní vzniknout muzeum křišťálu i ubytovací zařízení, podle kritiků i noční klub s erotickými službami. Výhrady k původnímu projektu měla městská část i památkáři. "Investor vyměnil architekta, projektanta, ustoupil od řešení, které jsme původně napadali," řekl Lomecký. Nový projekt umožňuje využití prostoru jen jako kulturně-společenského centra. V plánu jsou i kavárna a restaurace. "Pokud by pak docházelo k činnosti, která je v rozporu se záměrem a kolaudačním rozhodnutím, živnostenský úřad je schopen si to vynutit," dodal starosta. 

Projekt řeší i prostor krypty s ostatky. Podle Lomeckého bude stavebně oddělená od lodi kostela a bude mít vlastní vchod. Na uložení ostatků po rekonstrukci krypty odborníci vypracují samostatný projekt. Kostry byly dřív z krypty vyzvednuté a provizorně uložené na vedlejším pozemku. 

Původní projekt loni v březnu odmítlo i ministerstvo kultury. Magistrátní památkáři, kteří stavbu v minulosti povolili, podle něj postupovali nezákonně. Na ministerstvo se tehdy obrátili architekti a historici. Poukázali mimo jiné na údajné porušení památkového zákona a architektonickou devastaci památky, upozornili i na podezření ze znesvěcení kosterních pozůstatků. Ministerstvo jim dalo za pravdu. 

Kostel stojí kousek od Staroměstského náměstí, jako zchátralý byl v roce 1984 převeden na Národní knihovnou, která pro něj nenašla využití. V 90. letech se ho pokoušela neúspěšně prodat, pak ho pronajala. V roce 2005 ho kontroverznímu nájemci prodala za 46 milionů korun. 

Majitel Jerry Nowikovsky v 90. letech ještě jako nájemce objekt přestavěl. Byla v něm restaurace a diskotéka. Podobu přestavby dodnes odborníci kritizují.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)