Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

SME: Bezákovo přijetí zařídil kardinál Vlk, papež při něm obešel mocenské struktury ve Vatikánu

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 13. dubna 2015 8:16
SME: Bezákovo přijetí zařídil kardinál Vlk, papež při něm obešel mocenské struktury ve Vatikánu

Arcibiskup Róbert Bezák na soukromé audienci u papeže Františka
Autor: L'Osservatore Romano / Christnet.cz

Vatikán - Soukromá audience emeritního trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka u papeže Františka, která se uskutečnila v pátek, trvala víc jak 50 minut a nejvíc se o ní přičinil pražský kardinál Miloslav Vlk. Pomohla ale i náhoda, uvádí to v dnešním vydání slovenský deník Sme.

„O přijetí Róberta Bezáka jsem Svatého otce požádal dopisem 25. září 2014. Začátkem března jsem dostal odpověď. Podle ní se měla audience uskutečnit 10. dubna v 11.15. Jméno pana arcibiskupa se tam ale nezmiňovalo," uvedl Vlk.

"Hned jsem pochopil, že vatikánští úředníci to zašifrovali tak, aby se o tom nedozvěděli někteří vysoko postavení hodnostáři v okolí papeže. Bylo to záměrné, protože následně mohli rozhodnutí Svatého otce už jen respektovat. Jisté je, že za tímto přijetím je Svatý otec, který takto obešel mocenské struktury ve Vatikánu,“ doplňuje pro Sme kardinál Vlk, který včera v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha oslavil 25 výročí své biskupské služby.

Že k setkání došlo, pomohla také náhoda, Bezák totiž přicestoval do Říma bez jistoty, že bude nakonec přijat. Ještě v pátek před audiencí nebylo jasné, zda je na seznamu hostů. I přesto nakonec vyrazil s kardinálem Vlkem až do Apoštolského paláce.

Boj za pravdu se nesmí vzdávat

“Mám z toho velkou radost, protože je to naděje, že se i v církvi dá něco dokázat. Rodiče mě vychovali v duchu, že boj za pravdu se nesmí vzdávat. Věřím, že to bude mít konec, který bude pro arcibiskupa Bezáka satisfakcí,“ řekl také Vlk.

Podle emeritního pražského arcibiskupa papež Bezáka vyslechl se zájmem a pochopením. Kardinál věří, že se Bezákova situace vyřeší v jeho prospěch.

Kardinál Vlk se o případ arcibiskupa Bezáka zajímá dlouhodobě, například v březnu minulého roku pro magazín Christnet.cz uvedl, že chyby byly na obou stranách. Dále tehdy také řekl, že pokud Róbertu Bezákovi vydrží "kající" postoj, může ho přijmout i papež František, který to podle Vlka naznačil v rozhovoru s českými biskupy.

 

Zaujala Vás tato zpráva? Sdílejte ji a šiřte dál...

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)