Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Synod evangelické církve zvolí na dalších šest let nové vedení

Domácí zpravodajství / kir / ČCE / redakce / 11. května 2015 11:41
Synod evangelické církve zvolí na dalších šest let nové vedení

Současný synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Praha - Volby nové synodní rady, která bude stát v čele Českobratrské církve evangelické (ČCE) dalších šest let, a rozhodování o dalším chodu církve, to je hlavním úkolem zasedání Synodu ČCE od 14. do 17. května v Praze.

Synod bude zahájen ve čtvrtek v 17 hodin slavnostními bohoslužbami v kostele na Vinohradech (Korunní 60). „V pátek a v sobotu budou jednání pokračovat v Tyršově domě (Újezd 40). Všechna jednání jsou veřejně přístupná. V neděli účastníci synodu navštíví bohoslužby v pražských sborech,“ popsala průběh akce mluvčí ČCE Jana Vondrová.

Synod je nejvyšší zákonodárné a řídící shromáždění (parlament) ČCE. Schází se jednou ročně. Skládá se ze 74 volených poslanců z jednotlivých seniorátů a Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Kromě toho synod na každé zasedání povolává 24 poradců, kterými jsou většinou odborníci na určité oblasti církevní práce, zaměstnanci církevního ústředí nebo bývalí členové vedení církve.

Letos čeká synodní shromáždění kromě jiného programu i volba nové synodní rady, která je nejvyšší, šestičlenný správní orgán ČCE. V jejím čele stojí statutární představitelé církve: synodní senior (duchovní) a synodní kurátor(ka) (laik). V současnosti je již druhé volební synodním seniorem Joel Ruml a kurátorkou podruhé v řadě žena, Lia Valková, která nastoupila po Mahuleně Čejkové. Žena na místo synodní seniorky ještě v historii církve nikdy zvolena nebyla, ale řády církve tuto možnost umožňují.

Synod se bude zabývat také hospodařením církve, hospodářskou soběstačností sborů a samofinancováním církve či pravidly pro rozdělování restitučních náhrad. Na programu je projednání koncepce spolupráce s českými sbory ve východní Evropě, zřízení místa celocírkevního kazatele pro humanitární aktivity a řada dalších témat.

Českobratrská církev evangelická navazuje na tradici české reformace, husitské hnutí i Jednotu bratrskou. Vznikla v roce 1918 spojením evangelických církví augburského a helvetského vyznání povolených tolerančním patentem roku 1781. Je druhou největší církví v ČR. K farářské službě pověřuje muže i ženy.

Podrobný program a další informace o synodu na www.synodcce.cz. Zde také budou v průběhu synodu přibývat aktuální zprávy ze zasedání.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)