Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán hájí kuriálního kardinála Pella vůči kritice

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 1. června 2015 18:12
Vatikán hájí kuriálního kardinála Pella vůči kritice

Kardinál George Pell
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Sydney/Vatikán - Člen papežské komise pro ochranu nezletilých v rozhovoru s australskou televizí ostře kritizoval šéfa vatikánských financí, australského kardinála George Pella, za jeho "hanebný" přístup k případům sexuálního zneužívání dětí kněžími. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Podle Pella jsou ale obvinění z úst Petera Saunderse nepravdivá a zavádějící; za kardinála se jednoznačně postavil i Vatikán.

"Vysmívá se papežské komisi, papeži samotnému, ale také většině obětí... Dokáže lidi vynalézavě pomlouvat, jedná bezohledně, bezcitně, téměř sociopaticky. Řekl bych dokonce, že neprojevuje žádný zájem," řekl v pořadu stanice Channel Nine Saunders, jeden ze 17 členů papežské komise pro ochranu nezletilých, který byl sám obětí zneužívání ze strany kněze. Podle něj by se měl kardinál vzdát úřadu.

Třiasedmdesátiletý Pell je jedním z nejbližších spolupracovníků papeže Františka. Loni byl jmenován do čela nově zřízeného sekretariátu pro ekonomické otázky, který je jakousi obdobou ministerstva hospodářství.

Pell ve svém prohlášení obvinění ze strany Saunderse odmítl a vyvracel i některé konkrétní výtky: podle něj není pravda, že kvůli lepší image církve přesouval duchovní podezřelé ze zneužívání mezi jednotlivými farnostmi nebo že obětem nabízel odškodnění za to, že své stížnosti stáhnou. Kardinál také oznámil, že zvažuje další právní kroky a trestní oznámení za pomluvu.

Pella dnes hájil i mluvčí Vatikánu Federico Lombardi. "Kardinál Pell vždy na otázky australských úřadů odpovídal pozorně a podrobně," řekl. Zdůraznil také, že Saunders vyjádřil jen svůj osobní názor a nikoli mínění celé komise.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)