Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež: Evropa by měla přijímat uprchlíky

Ze světa / juml / ČTK/radiovaticana.cz / 14. září 2015 13:57
Papež: Evropa by měla přijímat uprchlíky

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Lisabon - Evropa by měla přijmout všechny uprchlíky, kteří v ní hledají útočiště a vyhoví daným bezpečnostním opatřením. Jednotlivé země k tomu vyzval papež František, který poskytl rozhovor portugalské rozhlasové stanici Renascença. Podle něj je současná migrační krize jen "vrcholem ledovce" a jádrem problému je panující "nespravedlivý socioekonomický systém".

"Když dorazí uprchlík, a jsou přijata všechna bezpečnostní opatření, pak je jasné, že mu musíme poskytnout útočiště, protože to nám říká Bible," řekl papež v rozhovoru, který se v přepisu objevil na internetových stránkách rádia. "Vidíme nešťastné lidi, kteří utíkají před válkou a hladem, ale jde jen o špičku ledovce. V pozadí se skrývá nesprávný a nespravedlivý sociální a ekonomický systém," dodal František, podle kterého jde o systém, kde se hledí zejména na peníze, a ne na jednotlivé lidi.

Papež upřesnil, že je nutné hledat skutečné kořeny stávající situace. V případě hladu je nezbytné vytvářet pracovní příležitosti. Pokud je příčinou válka, je třeba usilovat o mír. Svět dnes válčí sám proti sobě, podotkl římský biskup a varoval před manipulací a ideologickou interpretací migrace. Je důležité přijímat lidi takové, jací jsou, zdůraznil dále papež, který připomenul svou vlastní minulost emigrantského syna. Podle jeho soudu Argentinu nikdy nezachvátil strach z cizinců, a proto dokázala přijmout a začlenit četné přistěhovalce nejenom z Evropy.

Papež začátkem září během modlitby na Svatopetrském náměstí vyzval evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny. "Evangelium nás vyzývá k solidaritě, musíme dát uprchlíkům konkrétní naději," řekl tehdy papež.

„To neznamená, že by se migranti měli nastěhovat na faru. Farní společenství má spíše hledat malý pozemek na stavbu, anebo uspořádat sbírku na pronájem skromného bytu, aby uprchlická rodina měla střechu nad hlavou a mohla se zapojit do života společnosti,” upřesnil František.

Jeho výzva se týkala i dvou vatikánských farností, pro něž už jsou údajně uprchlické rodiny vybrány. Obě budou bydlet v bytech, které jim Vatikán přidělil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)