Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Spolu s rektory univerzit se oslavy státního svátku na Hradě nezúčastní synodní senior Ruml

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 27. října 2015 16:36
Spolu s rektory univerzit se oslavy státního svátku na Hradě nezúčastní synodní senior Ruml

Joel Ruml
Autor: Christnet.cz / Jan Kašper

Praha - Česká konference rektorů se shodla na tom, že její členové budou ignorovat pozvání, které obdrželi od prezidenta republiky na oslavy státního svátku 28. října. Důvodem je v řadě již třetí nepozvání rektorů Masarykovy a Jihočeské univerzity, se kterými má Miloš Zeman osobní spory. Konference rektorů k oslavám 28. října vydala prohlášení, v němž postup Hradu potvrdila a odsoudila. Informovaly o tom Lidové noviny a portál iDNES.cz.

Ten, kdo pro Pravdu zemřel, žádá jiné zacházení s pravdou a ctí, než čeho jsme svědky z Hradu

Nezávisle na postoji rektorů se oslavy státního svátku nezúčastní ani nejvyšší představitel Českobratské církve evangelické (ČCE) synodní senior Joel Ruml. Jak uvádí na svých osobních stránkách, církevní představitelé jsou zváni, on přesto už po dvakrát toto pozvání odmítl využít. „Zatímco v minulých letech jsem se mohl trápit otázkou, zda to tak je správně, že se neúčastním, letos je to všechno daleko jasnější. Tažení za tím nebýt prezidentem deseti milionů se již tak zvrhlo, že už není možné, aby se to vůbec kdy ještě bralo vážně. A vytváření obrazu vlivného a moudrého státníka ze srdce Evropy vlastně nikdy nezačalo; skončilo třeba tím, když pozvání na Hrad k státnímu svátku republiky, nikoliv Hradu, je bráno jako odměna pro hodné a nepozvání jako trest pro nehodné – např. pro některé ambasadory, rektory, apod“, odůvodňuje svoje rozhodnutí Joel Ruml.

Ruml dále dává svůj postoj do souvislosti i s letošním husovských výročím, když vysvětluje, proč nebyl prezident na tyto oslavy pozván. „Byli jsme přesvědčeni, že ten, kdo pro Pravdu zemřel, žádá jiné zacházení s pravdou a ctí, než čeho jsme svědky z Hradu. To, co zaznívá v postojích prezidenta, doznalo v posledních měsících jisté akcelerace, podle Rumla vůči Mistru Janovi vyloženě protichůdné. „Šikovná manipulace, průhledné nadbíhání davům, laciná změna kurzu orientace státu, nezakrývaný sklon vyjít ze všeho dobře, většinou za cenu využití všech prostředků, to jsou jen některé věci, které se s Husem nedají skloubit, vysvětluje Ruml.

Zda se jedná o stanovisko celé šestičlenné synodní rady evangelické církve, není známo, vzhledem k tomu, že Ruml svůj názor publikoval na osobním profilu nikoliv na portále ČCE e-cirkev.cz.

Jedním z lidí, kdo schvalují rozhodnutí rektorů a Rumlovo neúčastnit se programu Hradu, je i literární historik Martin C. Putna, kterého Zeman odmítl jmenovat profesorem. "Čestní lidé, kdo odmítli přijít: rektoři, Pavel Svoboda, Joel Ruml (o kom vím). Ale žádný čestný člověk by dnes neměl jít na Hrad," napsal na Twitteru 28.října Martin C. Putna.

Kritika i ocenění výběru vyznamenaných osobností

Z politiků se hradních oslav nezúčastnili též někteří lidovci nebo europoslanec Jiří Pospíšil za TOP 09 a Starostové. Ten na svém facebookovém profilu kritizoval udělení státního vyznamenání komunistickému ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi ze Štrougalovy vlády nebo Ladislavu Štaidlovi, který se při Palachově týdnu nechvalně proslavil televizním vystoupením, ve kterém podle Pospíšila podpořil policejní zásah proti demonstrujícím studentům. Plzeňák Pospíšil naopak ocenil udělení medaile za zásluhy Františku Radkovskému. Ke kritice Tomanova ocenění se přidala i celá řada pravicových politiků. Podle Lidových novin, ale Zeman projevil při letošním ocenění více nadhledu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)