Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soud v Paříži osvobodil aktivistky Femen ve věci provokace v Notre-Dame

Ze světa / juml / ČTK / 29. října 2015 20:08
Soud v Paříži osvobodil aktivistky Femen ve věci provokace v Notre-Dame

Ilustrační foto
Autor: flickr.com

Paříž - Odvolací soud v Paříži dnes potvrdil osvobozující rozsudek nad osmi členkami radikálního hnutí Femen, které se předloni na oslavu rezignace papeže Benedikta XVI. svlékly do půl těla v pařížském chrámu Notre-Dame a podle žalobců poškodily jeden z jeho zvonů. Stejně tak soud potvrdil odsouzení strážných chrámu za násilí, které proti demonstrantkám tehdy použili. Uvedly to agentury AFP a Reuters.

Prokuratura pro feministky žádala pokuty kvůli údajnému poškozování majetku, soud ale loni došel k závěru, že nic nedokazuje, že pozlacení zvonu Marcel poškodily aktivistky. Ženy zdůrazňovaly, že do tohoto a dalších zvonů, které byly tehdy vystaveny v hlavní lodi chrámu, tloukly 12. února 2013 jen klacky omotanými plstí.

Prokuratura se loni odvolala a dál požadovala, aby každá z žen dostala pokutu 1000 eur (27.100 Kč). Původně šlo o devět členek Femen, ale jedna z nich podle agentur mezitím zemřela.

"V tomto případu byly skutečnými oběťmi aktivistky, na které zaútočili členové bezpečnostní stráže chrámu Notre-Dame. My jsme pouze využily svého práva na svobodu vyjadřování," řekla podle Reuters novinářům po dnešním verdiktu jedna ze souzených členek Femen Elvire Charlesová.

"Už žádného papeže!" a "Vypadni, homofobe" skandovaly tehdy členky Femen s tradičně odhalenými ňadry ve světoznámém katolickém chrámu, který navštěvují miliony turistů.

Soud loni odsoudil tři strážné, při jejichž zákroku přišla jedna z žen o zub, k podmíněným pokutám 300 až 1000 eur. Odvolací tribunál dnes jednoho viny zprostil a u dvou ostatních původní rozsudek potvrdil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)