Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci uvedli do funkce novou synodní radu, přijali prohlášení k terorismu a uprchlické krizi

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz /redakce / 25. listopadu 2015 0:24
Evangelíci uvedli do funkce novou synodní radu, přijali prohlášení k terorismu a uprchlické krizi

Členové synodní rady ČCE
Autor: facebookový profil ČCE / Ben Skála

Praha - Při slavnostních bohoslužbách v evangelickém kostele U Salvátora v Praze byla v sobotu 21. listopadu uvedena do funkce nová synodní rada Českobratrské církve evangelické (ČCE).  Synodní rada je nejvyšší, šestičlenný správní orgán evangelické církve. V čele stojí synodní senior/ka (duchovní) a synodní kurátor/ka (laik). V synodní radě jsou rovnoměrně zastoupení laici i duchovní.  Nové vedení církve bylo zvoleno jíž před půlrokem na květnovém synodu. Synodním seniorem ČCE se stal farář z Pardubic Daniel Ženatý (*1954) a synodním kurátorem Vladimír Zikmund (*1955) z Brna, který končí ve svém inženýrském povolání a bude se práci v synodní radě věnovat na plný úvazek. Dalšími členy nové rady jsou Pavel Pokorný, Ondřej Titěra, Jiří Schneider a Eva Zadražilová. O jednotlivých členech rady a květnové volbě jsme informovali zde.

Nové vedení církve chce vytvářet prostor pro vyjádření víry a svobodu svědomí

Nové vedení evangelické církve chce  navazovat na tradice české a evropské reformace a přispívat k tomu, aby v naší společnosti byl prostor pro důstojné vyjádření víry i svobody svědomí. „Chtěl bych, aby každý evangelík v naší zemi měl dobrý a důstojný prostor pro svou víru. Abychom jako církev byli radostní, pokorně sebevědomí, přitažliví pro své okolí. Abychom se nenechali vydírat úzkostí z toho, že nás statisticky ubývá. Naopak, aby nás to vedlo odvaze být misijní, nalézat, jak nabízet krásu víry v Krista a života církve,“  řekl synodní senior Ženatý po svém uvedení do funkce.

Evangelíci uvedli do funkce novou synodní radu, přijali prohlášení k terorismu a uprchlické krizi

Při instalační bohoslužbě vysluhovali večeři Páně / eucharistii noví i staří členové synodní rady
Autor: e-cirkev.cz

Podle Ženatého synodní rada musí dále řešit i krizi farářského povolání. „Farářů rychleji ubývá, než přibývá, brzy jich bude citelný nedostatek. Musíme se ptát, v čem se změnily podmínky farářů ve srovnání s minulostí,“ vysvětlil. Upozornil také na další výzvy.  Církev podle něj musí též hledat cesty, jak dobře a velkoryse užít historicky ojedinělý čas státních dotací a finančních náhrad ku prospěchu sborů, celé církve a tím i celé společnosti.

Synod jednal o rozdělování financí a přijal prohlášení k terorismu a uprchlické krizi

Před uvedením nové synodní rady se od sobotního rána konalo mimořádné jednání synodu ČCE v prostorách Evangelické teologické fakulty UK v Praze. Synod jednal zejména o správě a rozdělování prostředků na diakonické a rozvojové projekty a vyčlenil 1 milion korun pro tzv. mikroprojekty, které budou decentralizovaně rozdělovány po celé republice. Další půl milionu korun bude určeno pro přímé financování stálých osvědčených projektů, např. pobyty pro lidi s postižením..

Synod dále přijal prohlášení k nedávným teroristickým útokům a uprchlické krizi, ve kterém vyjádřil účast těm, kteří ztratili své blízké, ale odmítl spojování pachatelů s uprchlíky v nouzi. „Modlíme se za moudrost a odvahu pro ty, na jejichž bedrech leží odpovědnost za bezpečnost a vládu práva tváří v tvář těm, kdo se uchylují k zákeřným teroristickým zločinům. Chápeme, že teroristické zločiny vyvolávají obavy a strach. Jsme však znepokojeni tím, jak jsou jejich pachatelé spojováni s uprchlíky v nouzi“, uvádí prohlášení.

Podle delegátů synodu vlna uprchlíků mířící v posledních měsících na území Evropské unie způsobuje neočekávané problémy a je tak zkouškou institucí a mechanismů spolupráce. Rozdílné postoje k utečencům pak nesmí být politicky zneužívány k setbě nejistoty. „Odmítáme dělení společnosti na ty, kteří jsou dobrácky naivní, a ty, kteří mají oprávněné obavy. Uvědomujeme si, že proud tisíců uprchlíků v posledních měsících vyžaduje mimořádné nasazení od státních orgánů a klade nároky na celou společnost. Jsme vděčni za všechny, kdo se těchto lidí ujímají, kdo se dobrovolně zapojili do péče o uprchlíky a pomáhají potřebným nejen v ČR ale i v zahraničí“, stojí dále v textu synodu, ve kterém delegáti také apelují na stát, aby při zajišťování pořádku a bezpečnosti i v krizových situacích dbal na  lidskou důstojnost a základní práva uprchlíků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)