Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se poprvé v historii setká s moskevským patriarchou

Ze světa / kir / ČTK / 5. února 2016 13:40
Papež se poprvé v historii setká s moskevským patriarchou

Ilustrační foto - Patriarcha Kirill, nejvyšší představitel Ruské pravoslavné církve
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Moskva/Vatikán -
Papež František se příští pátek setká s patriarchou ruské pravoslavné církve Kirillem. Dnes to bylo souběžně oznámeno ve Vatikánu a v Moskvě. První schůzka nejvlivnějších představitelů obou církví v dějinách se uskuteční na Kubě, kde budou v té době oba církevní činitelé na návštěvě. Podle expertů jde o zásadní krok k překonání rozporů, které obě významné světové církve dělí už tisíc let.

Historická schůzka se podle ruských církevních zdrojů připravovala dlouho. Setkání se má uskutečnit na havanském letišti a jeho hlavním tématem má být pronásledování křesťanů na Blízkém východě, kde žijí mezi převažujícími islámskými věřícími i komunity katolíků a pravoslavných. Výsledkem jednání Františka a Kirilla má být společná deklarace.

Pravoslavná a římskokatolická církev působí samostatně od rozkolu, který vyvrcholil jako "velké schizma" v polovině 11. století. Zatímco západní část křesťanů od té doby uznává za svou hlavu papeže, východní, nebo-li pravoslavná či ortodoxní, je volně podřízena konstantinopolskému patriarchovi, jímž je dnes Bartoloměj I.

Ruský patriarcha Kirill tedy formálně hlavou pravoslaví není, jeho autorita ale vyplývá z daleko největšího počtu ruských věřících. Pravoslavná církev je rozdělena na patnáct takzvaných autokefálních (autonomních) církví, mezi nimiž je i pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku.

Tendence ke sblížení obou křesťanských větví trvají už delší dobu, paradoxně je ale narušil pád komunismu ve východní Evropě. Po obnovení náboženské svobody se obě církve v tomto regionu dostaly do střetu, což bylo patrné zejména v Rumunsku a na Ukrajině. Ruská pravoslavná církev Vatikán obvinila, že se snaží prostřednictvím řeckokatolické církve získat zpět pozice a zapudit příznivce pravoslaví zastupovaného moskevským patriarchátem. Římskokatolická církev tyto pohnutky popírá.

Podle vatikánských zdrojů je velkým zastáncem sblížení obou církví papež František. V listopadu 2014 údajně Kirillovi adresoval dramatickou výzvu k usmíření. "Půjdu kamkoli chcete. Zavolejte mi a já půjdu," vzkázal ruskému patriarchovi.

Podle dnešního společného prohlášení Vatikánu a Moskvy bude setkání znamenat "významnou etapu ve vztazích obou církví. Svatý stolec i moskevský patriarchát doufají, že půjde také o signál naděje pro všechny lidi dobré vůle. Vyzývají všechny křesťany k vroucím modlitbám, aby Bůh setkání požehnal a aby přineslo dobré plody".

František se na Kubě zastaví cestou na návštěvu Mexika, kterou vykoná ve dnech 12. až 18. února. Kirill má v plánu cestovat do Latinské Ameriky 11. až 22. února a navštíví kromě Kuby i Paraguay, Chile a Brazílii.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)