Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval evropské země, aby uprchlíkům nezavíraly hranice

Ze světa / juml / ČTK / 16. března 2016 17:49
Papež vyzval evropské země, aby uprchlíkům nezavíraly hranice

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Papež František dnes vyzval vlády zemí, které "zavřely své dveře" migrantům, aby hranice opět otevřely. Státy od Makedonie, přes Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko až po Rakousko nedávno zpřísnily kontroly na hranicích a prakticky tak zavřely "balkánskou cestu", po níž proudili do EU uprchlíci z Blízkého východu, Asie a Afriky.

Papež při generální audienci na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu hovořil o těžkém osudu těchto migrantů. "V této chvíli žijí v situaci skutečného a dramatického exilu, daleko od vlasti, přičemž mají stále před očima ruiny svých domů, v srdci strach a často trpí ztrátou sobě drahých lidí," řekl podle agentury AFP František.

"Jak je možné, že takové utrpení může být uvrhnuto na muže, ženy a nevinné děti," prohlásil v této souvislosti rovněž nejvyšší představitel katolické církve.

Tito uprchlíci "stojí na hranicích, protože mnoho dveří a srdcí je zavřených", poznamenal papež s narážkou na provizorní tábor Idomeni u řecko-makedonských hranic. V zoufalých podmínkách se tam nyní nachází kolem 12.000 uprchlíků.

Papež, který pochází z Argentiny a sám je vnukem imigrantů, zároveň dal najevo úctu ke státům a vládám, které "otevřely své brány a srdce". Už 28. února ocenil "velkorysou pomoc", kterou poskytlo migrantům Řecko v naději, že se evropské země spravedlivě podělí o břímě".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)