Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež s představiteli pravoslaví vyzval k soucitu s uprchlíky, 12 z nich vzal do Vatikánu

Ze světa / vlu / ČTK / 16. dubna 2016 14:31
Papež s představiteli pravoslaví vyzval k soucitu s uprchlíky, 12 z nich vzal do Vatikánu

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Atény - Papež František během dnešní návštěvy uprchlického tábora na řeckém ostrově Lesbos podepsal společné prohlášení s představiteli pravoslaví vyzývající mezinárodní společenství k ochraně lidských životů a k soucitu s uprchlíky. Informovala o tom agentura AP. Pod dokument připojili své podpisy konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. a hlava řecké pravoslavné církve arcibiskup aténský Hieronymos II. Papež s sebou do Říma vzal tři syrské muslimské rodiny o celkem dvanácti lidech, šest z nich jsou děti.

Nejvyšší představitel římskokatolické církve novinářům řekl, že rozhodnutí vzít s sebou 12 syrských uprchlíků bylo "čistě humanitární" gesto, nikoli politický čin. Dodal, že tuto myšlenku mu vnuknul před pouhým týdnem jeden z vatikánských činitelů. Okamžitě ji vzal za svou, protože zcela odpovídala poselství o lidskosti, které chtěl svou cestou na Lesbos předat.

"Uvidíme mnoho lidí, kteří trpí, kteří nevědí, kam jít, a kteří musí utíkat. Navštívíme také hřbitov, kterým je moře. Tolik lidí v něm zahynulo...," řekl papež během letu do Řecka. Na letišti na něj čekali konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I., hlava řecké pravoslavné církve arcibiskup aténský Hieronymos II. a řecký premiér Alexis Tsipras. Společně se pak vydali do uprchlického tábora Moria.

Doufáme, že svět těmto scénám tragédie a zoufalství věnuje pozornost

Z televizních záběrů a zpráv médií bylo patrné, že návštěvu doprovázely silné emoce. Mnozí běženci při setkání s papežem propadli v pláč, další před hlavou katolické církve poklekli, jiní vyprávěli o svém osudu.

František se setkal s několika stovkami uprchlíků, s některými poobědval. Přivítal se také s dětmi, od jedné z dívek přijal obrázek, který si chce vystavit na pracovním stole.

"Doufáme, že svět těmto scénám tragédie a zoufalství věnuje pozornost a odpoví na ně způsobem, který bude hoden našemu společnému lidství," řekl František. Běžencům, kteří uvázli na Lesbu, pak vzkázal, že nejsou opuštění. Vyzval je také, aby neztráceli naději.

K papežově výzvě se připojili i oba představitelé pravoslavných církví. "Naneštěstí to není poprvé, co kritizujeme politiky za to, že tyto lidi zavedli do slepé uličky," řekl aténský arcibiskup. Dodal, že ve výtkách hodlají pokračovat, dokud znevažování lidských bytostí bude pokračovat. Vyzval také OSN, aby se tragické situaci věnovala.

Evropa stojí před jednou z nejvážnějších humanitárních krizí 

"Světové veřejné mínění nemůže ignorovat kolosální humanitární krizi způsobenou šířícím se násilím a ozbrojenými konflikty, pronásledováním, vysídlováním náboženských a etnických menšin a vykořeňováním rodin z jejich domovů, které narušuje jejich lidskou důstojnost i základní lidská práva a svobody," píše se v úvodu deklarace.

Církevní představitelé se v deklaraci obrací na politické vůdce, aby všemi prostředky zajistili, že každý, obzvláště křesťané, může zůstat ve své vlasti a požívat zde základní práva na život v míru a bezpečí. Dokument rovněž konstatuje, že setkání trojice náboženských hlav bylo zamýšleno jako pomoc a povzbuzení těm, kteří hledají azyl, a také těm, kteří běžencům pomáhají.

"Evropa stojí před jednou z nejvážnějších humanitárních krizí od konce II. světové války. Abychom dostáli této závažné výzvě, apelujeme na všechny Kristovy následovníky, aby měli na paměti Pánova slova, podle nichž budeme jednou souzeni: „Neboť jsem měl hlad, a dali jste mi najíst, měl jsem žízeň, a dali jste mi napít; byl jsem na cestě, a ujali jste se mě, byl jsem nahý, a oblékli jste mě; byl jsem nemocen, a navštívili jste mě, byl jsem ve vězení, a přišli jste ke mně... Amen, pravím vám: Cokoli jste udělali pro jednoho z těchto mých nejposlednějších bratří, pro mne jste udělali“ (Mt 25, 35-36, 40)."

Zhruba po šesti hodinách na Lesbosu papež z ostrova odletěl zpět do Říma. S sebou odvezl tři syrské muslimské rodiny, dvě z Damašku a jednu z východosyrského Dajr az-Zauru. Péči o ně převezme Vatikán, zpočátku se o ně bude starat církevní komunita Sant Egidio.

V Řecku je přes 53.000 uprchlíků, v ČR jen několik desítek

Na ostrově Lesbos je nyní asi 4100 běženců, většinu z nich čeká vyhoštění do Turecka na základě ujednání, které Evropská unie s Ankarou uzavřela. V celém Řecku je pak přes 53.000 uprchlíků.

Pomoc uprchlíkům je jednou z priorit Františkova pontifikátu. I jeho první cesta mimo Řím po nástupu do úřadu v roce 2013 byla spojena s uprchlíky. Vedla na sicilský ostrov Lampedusa, přes který také připlouvají do Evropy tisíce migrantů z Blízkého východu, Afriky a Asie.

"Naše dnešní setkání chce dodat odvahu a naději těm, kdo hledají útočiště, i všem těm, kdo je přijímají a pomáhají jim," uzavírají prohlášení Hieronymos II., František a Bartoloměj I. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)