Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polsko si připomíná 1050. výročí příchodu křesťanství

Ze světa / kir / ČTK / 17. dubna 2016 17:00
Polsko si připomíná 1050. výročí příchodu křesťanství

Ilustrační foto: polská vlajka
Autor: Pexels.com

Hnězdno (Polsko) -

Polské duchovenstvo i čelní političtí představitelé se účastní oslav 1050. výročí příchodu křesťanství do země. Centrem slavností je první historické polské hlavní město Hnězdno, kam na podvečerní bohoslužbu zavítal i prezident Andrzej Duda.

Prvním polským panovníkem, který se nechal pokřtít, byl v roce 966 kníže Měšek. Podle historiků jej k tomu motivoval sňatek s dcerou českého knížete Boleslava I. Doubravkou. "Rok 966 znamenal vstup Polska do Evropy," pronesl podle agentury AFP během zahájení oslav poznaňský arcibiskup Stanislaw Gondecki.

Na slavnostech měl svého zástupce i papež František, který vyslal do Hnězdna kardinála Pietra Parolina. Dorazil například i maďarský kardinál Peter Erdö. Podle jeho slov Měškův čin "přispěl k evropské jednotě".

Gdaňský arcibiskup Slawoj Leszek Glódź zase připomněl, že pozice církve v Polsku nebyla vždy jednoduchá. Dnes je podle něho výrazně lepší než například během půlstoletí komunistické vlády, která se snažila omezovat roli víry v životě Poláků.

Program slavnosti, který zahrnoval například ekumenickou modlitbu na místě trosek někdejšího hradu a kaple z Měškových dob poblíž Hnězdna, vyvrcholil slavením bohoslužby, které předsedal kardinál Parolin. V pátek a sobotu se oslavy přesunuly do Poznaně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)