Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Královéhradecký kraj se bude podílet na přípravě zápisu broumovských kostelů na seznam UNESCO

Kraje: Královéhradecký / juml / red. / 11. května 2016 20:58
Královéhradecký kraj se bude podílet na přípravě zápisu broumovských kostelů na seznam UNESCO

Ilustrační foto - Kostel sv. Markéty v Šonově z tzv. "broumovské skupiny kostelů" od Kiliána Ignáce Dientzenhofera
Autor: Wikipedia.org / Zp / Creative Commons

Hradec Králové/Broumov - Ve čtvrtek 5. května při jednání s europoslancem Tomáše Zdechovským potvrdil královéhradecký hejtman Lubomír Franc finanční podporu na vypracování dokumentace pro skupinu broumovských kostelů, která je potřebným krokem na cestě k zápisu těchto unikátních architektonických staveb na seznam UNESCO.

„Pan hejtman vyjádřil jednoznačnou podporu naší snaze o zápis broumovských kostelů na seznam UNESCO. Je před námi ještě dlouhá cesta, ale je dobře, že jsme začali. Instituce UNESCO o skupině broumovských kostelů ví a já jim je také při všech setkání pravidelně připomínám,“ sdělil Tomáš Zdechovský, který dlouhodobě upozorňuje na fakt, že v Královéhradeckém kraji se nenachází žádná památka UNESCO.

S europoslancem spolupracuje děkan Martin Lanži, který připravuje další postup a podklady pro zpracování potřebné dokumentace za účelem zařazení broumovských kostelů na seznam UNESCO. „Řešili jsme také možnosti zajištění financí pro zvýšení atraktivity regionu pro turisty z České republiky i zahraničí.  Chceme také více podpořit kulturní život v našem regionu, takže jsme hledali prostor pro spolupráci, a to nejen finanční,“ řekl děkan Lanži.Broumovská farnost, pod kterou spadá třináct unikátních kostelů známých pod spojením broumovské kostely, se dlouhodobě snaží o záchranu těchto památek a navrácení kulturního života. V současné době je na vzestupu tzv. církevní turistika. Broumovská farnost má připraveno spoustu nápadů, které by přivedli turisty na Broumovsko. „Vedle zpřístupnění kostelů se jedná o vybudování naučné stezky mezi kostely a klášterem, obnovení poutních cest a pořádání kulturních a společenských akcí,“ popisuje Zdechovský.      

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)