Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman doporučil krajům řešit spory s církví o majetek dohodami

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 29. května 2016 18:58
Zeman doporučil krajům řešit spory s církví o majetek dohodami

Kardinál Dominik Duka podepisuje spolu s Milošem Zemanem společné prohlášení ohledně dalšího postupu při navracení původního církevního majetku na Pražském hradě
Autor: Hrad.cz

Lány (Rakovnicko) - Dohodou, jakou uzavřel s kardinálem Dominikem Dukou v souvislosti s nároky katolické církve v areálu Pražského hradu, by měly podle prezidenta Miloše Zemana vyřešit spory o restituce s církvemi kraje a obce. V pořadu Prezidentský Pressklub rozhlasové stanice Frekvence 1 Zeman dnes uvedl, že návrh Jihočeského kraje na zdanění peněžité náhrady, kterou mají dostat církve za majetek nevydaný v restitucích, považuje za protiakci vůči žalobám, v nichž se církev domáhá majetku obcí a krajů.

"Tyto žaloby zpochybňují vlastnické právo krajů a obcí," konstatoval Zeman. Připomenul, že finanční náhradu stát církvím přiznal právě za majetky, které vydat nelze. Dohodu, kterou počátkem března uzavřel s Dukou, pak uvedl jako "dobrý příklad, jak se lze dohodnout, když se dohodnout chce". Církevní organizace podle dohody získají v areálu Hradu tři budovy. Církev se naopak vzdá nároků na dalších sedm hradních nemovitostí.

Církevní restituce budou i tématy návštěvy prezidenta Zemana v Jihočeském kraji, kterou hlava státu absolvuje v druhé polovině nadcházejícího týdne. V plánu má mimo jiné setkání s organizacemi a obcemi, jejichž projekty jsou zastaveny kvůli církevním žalobám.

Právě Jihočeský kraj v čele s hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD) minulý týden předložil návrh zdanění peněžité náhrady, která podle nynějšího zákona o daních z příjmů předmětem daně není. Zimola při předložení návrhu uvedl, že církev v souvislosti s navrácením majetku podala v regionu už 156 žalob. Opozice hejtmana kritizovala, podle ní je návrh na zdanění aktem msty směrem k církvi.

Pro vládní sociální demokracii, která před volbami voličům slibovala úpravu církevních restitucí, je nyní téma citlivé kvůli koaliční spolupráci s KDU-ČSD. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se již dříve při projednávání komunistického návrhu zdanění restitucí odvolal na koaliční smlouvu, která stanoví, že se církevní restituce nebudou bez souhlasu náboženských společností měnit.

Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) podle své mluvčí Lucie Proutníkové uvedl, že hejtmani předlohu Jihočeského kraje pouze vzali na vědomí a rozhodli o jiném postupu. S vládou chtějí jednat v souvislosti se žalobami o dodržování zákona o církevních restitucích a smlouvy mezi vládou církvemi v druhé polovině července.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 129)