Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Německu zahájili rok akcí připomínajících začátek reformace

Ze světa / kir / ČTK / 1. listopadu 2016 10:15
V Německu zahájili rok akcí připomínajících začátek reformace

Martin Luther na obraze Lucase Cranacha st. z roku 1529
Autor: Wikipedia.org / Carol Gerten-Jackson / Creative Commons

Berlín -

Evangelická církev v Německu včera slavnostně zahájila rok, během něhož si bude připomínat 500. výročí začátku reformace. Informovala o tom agentura DPA. Slavnostní bohoslužby se konaly kromě hlavního města například i v polabském Wittenbergu, kde působil teolog a reformátor Martin Luther.

Přesně za rok, 31. října 2017, uplyne pět set let ode dne, kdy teolog Martin Luther zaslal magdeburskému biskupovi Albrechtovi Braniborskému dopis obsahující 95 tezí, které kritizovaly hlavně prodávání odpustků. Následné zveřejnění těchto tezí stálo na počátku světové reformace, která měla zásadní vliv na další vývoj Evropy. O tom, že Luther poslední říjnový den roku 1517 přibil své teze také na dveře zámeckého kostela ve Wittenbergu, v současnosti řada historiků pochybuje.

Během nadcházejícího roku si budou evangelíci v Německu výročí začátku reformace připomínat stovkami různých akcí včetně bohoslužeb, výstav či divadelních představení. Rok reformace zahájily slavnostní liturgie v Berlíně a Wittenbergu. Do berlínského kostela Panny Marie na Alexandrově náměstí evangelíci pozvali také berlínského katolického arcibiskupa Heinera Kocha a metropolitu řecké pravoslavné církve Augustinose Lampardakise.

Právě ve znamení ekumeny by se podle předsedy rady evangelických církví v Německu Heinricha Bedforda-Strohma měl nést celý rok oslav reformace. "Dnes evangeličtí a katoličtí křesťané touží po tom být jedním společenstvím," uvedl Bedford-Strohm, který je zároveň zemským biskupem v Bavorsku.

V jihošvédském Lundu se zároveň papež František účastní společné bohoslužby s luterány, která je označována za historickou.

V berlínském Koncertním domě se včera večer uskutečnila ještě slavnostní ceremonie za účasti německého prezidenta Joachima Gaucka, který je původním povoláním luteránský pastor.

Tisíce lidí dnes přijely počátek roku reformace oslavit také do východoněmeckého Wittenbergu, kde augustiniánský mnich Martin Luther na počátku 16. století působil. Ve městě se konala řada bohoslužeb a koncertů.

Poslední říjnový den je jako Den reformace oficiálním svátkem v pěti německých spolkových zemích, především na východě země - v Braniborsku, Meklenbursku-Předním Pomořansku, Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durynsku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)