Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Adventní roráty, stále populárnější po celé republice. Na Hradě budou začínat kvůli omezením později

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 28. listopadu 2016 9:36
Adventní roráty, stále populárnější po celé republice. Na Hradě budou začínat kvůli omezením později

Pražský hrad, pohled od Velké strahovské zahrady
Autor: Wikipedia.org / ŠJů / Wikimedia Commons

Praha - Kvůli nedávno zavedeným přísnějším bezpečnostním opatřením na Pražském hradě budou letos po dlouhé době začínat roráty, adventní ranní bohoslužby, později. Se vstupním prohlídkami se na Hradě také zkrátila doba, po níž je její areál přístupný veřejnosti. Roráty, na něž se lidé scházejí za brzkého rána, začínaly v katedrále svatého Víta vždy v 05:45, letos budou od pondělí po celý advent vždy ve všední den až od 6:30, v neděli od 8:30.

"Pozdější hodina začátku rorátů souvisí s bezpečnostními opatřeními na Hradě. Jistě je možné to považovat za dočasný stav - v závislosti na tom, nakolik dočasná budou právě ta zmíněná bezpečnostní opatření," sdělil ČTK děkan Metropolitní kapituly Ondřej Pávek. Správa Pražského hradu na dotaz ČTK neodpověděla.

Karlovská tradice 

K rorátům, které jsou českým specifikem a nemají v evropské kultuře obdobu, se lidé dříve scházeli téměř v každé farnosti. Roráty (z latinského rorate, "rosu dejte") představují specifickou podobu ranních bohoslužeb v době adventní. Typické české liturgické zpěvy, které rorátní mši doprovázejí, nemají v evropské kultuře obdobu. Původ rorátních mší lze hledat v době vlády Karla IV. Podle znalce staré hudby Michaela Pospíšila jejich tradici právě Karel IV. založil.

Husité zpopularizovali roráty překladem do češtiny 

Roráty měly původně latinské texty, husité je v 15. století přeložili do češtiny. Popularita rorátů byla obrovská, chodilo na ně celé město, ale ve 20. století zájem o ně výrazně opadl. Teprve nedávná doba přinesla snahu o obnovení tradice rorátů. Kromě katedrály sv. Víta se roráty konají i na řadě dalších míst po celé republice.

Rorátní zpěvy byly skládány pro adventní bohoslužby s tematikou prorockých textů očekávání příchodu mesiáše v době adventní. Silným a působivým obsahem rorátních mší je tedy adventní naděje předpověděná a naplněná.

Adventní svícen navazuje na tradici Chanuky

Slovo adventus - příchod - znamená v křesťanském pojetí příchod Mesiáše uskutečněný narozením Ježíše Krista a slavený o Vánocích. První počátky slavení adventu se objevují v jižní Galácii, tedy dnešním Turecku, a ve Španělsku koncem 4. století. Od 12. až 13. století je advent začátkem liturgického roku.

Další adventní tradice, rozsvícení svící nepřímo navazuje na židovskou tradici starou 2000 let - na slavení svátků světel zvaných Chanuka. Na židovských chanukových svícnech se rozsvěcuje postupně osm světel. Letos začne tento židovský svátek 25. prosince.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)