Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František navštíví v roce 2018 Irsko, možná i Severní Irsko

Ze světa / kir / ČTK / 3. prosince 2016 22:06
Papež František navštíví v roce 2018 Irsko, možná i Severní Irsko

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán - Papež František potvrdil svůj záměr navštívit v srpnu 2018 Irsko. Učinil to během setkání ve Vatikánu s irským premiérem Endou Kennym, který upřesnil, že se návštěva bude konat u příležitosti Světového setkání rodin. Premiér také podle agentury AP řekl, že se vyjednává o tom, že by František navštívil také Severní Irsko, rozdělené mezi protestanty a katolíky /Vhodnější je používat termín unionisté a republikáni, naboženství je jen identifikační znak pro národnostní a politickou orientaci obyvatelstva - viz starší článek magazínu Christnet/ . Papež Jan Pavel II. území v roce 1979 nakonec nenavštívil, a to z bezpečnostních důvodů.

Kenny v roce 2011 tvrdě kritizoval Vatikán za jeho údajnou nečinnost v době, kdy vypukl skandál v Irsku a i jinde ve světě kolem sexuálního zneužívání nezletilých některými kněžími. Irsko kvůli tomu i uzavřelo svoje velvyslanectví ve Vatikánu, které znovu otevřelo až v roce 2014, kdy už po Benediktu XIV. seděl na papežském stolci František. Kenny při návštěvě Vatikánu řekl, že rozepře mezi oběma stranami jsou již zažehnány a že jej papež znovu ujistil o nesmiřitelnosti svého postoje vůči těmto jevům.

Římskokatolickou církví otřásly v posledních letech skandály spojené s pedofilním násilím ve více zemích Evropy i jinde ve světě. Papež František v minulosti opakovaně vyzýval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Papež vždy hovořil o nulové toleranci vůči této "tragédii".

Začátkem června František vydal dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími. Podle papeže jde u biskupů v takovém případě o "vážnou nedbalost při výkonu funkce".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)