Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slovenský parlament zpřísnil podmínky registrace církví. Přehlasoval veto prezidenta

Ze světa / kir / / 31. ledna 2017 18:27
Slovenský parlament zpřísnil podmínky registrace církví. Přehlasoval veto prezidenta

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Bratislavský kraj

Bratislava -

Slovenský parlament dnes přehlasoval veto prezidenta Andreje Kisky a schválil zpřísnění podmínek pro registrace dalších církví. Předlohu prosazovala vládní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která již dříve uvedla, že změnou zákona chce poukázat i na problém islamizace Evropy.

Od března se v pětimilionové zemi pod Tatrami zvýší hranice minimálního počtu plnoletých členů církve pro její registraci na 50.000 z nynějších 20.000 osob. Na 18 již registrovaných církví a náboženských společností na Slovensku, mezi nimiž není muslimský subjekt, se nová pravidla vztahovat nebudou, byť většina z nich podle dřívějších informací zmiňovanou podmínku nesplňuje.

Vrácení zákona sněmovně Kiska zdůvodnil kromě jiného tím, že představuje nepřiměřený zásah do základních práv a svobod. Při opětovném hlasování zákon podpořilo 103 ze 143 přítomných poslanců, kromě koaličních zákonodárců i část opozice.

Šéf SNS a současný předseda slovenského parlamentu Andrej Danko již loni hovořil o hrozbě islamizace Evropy. Kromě iniciativy zaměřené na zpřísnění podmínek registrace církví tehdy hovořil i o potřebě schválit zákaz nošení burek (oděvů muslimských žen zakrývajících celé tělo) na Slovensku.

Muslimská komunita na Slovensku není příliš početná, podle odhadů žije v zemi několik tisíc muslimů. Do centra pozornosti se muslimové na Slovensku dostali i v souvislosti s migrační krizí. Premiér Robert Fico, který dlouhodobě odmítá přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU na základě povinných kvót, opakovaně hovořil o nutnosti zabránit vytvoření ucelené muslimské komunity na Slovensku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)