Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval Maďarsko, aby bylo otevřenější vůči potřebným zvenčí. Odpoledne odletěl na Slovensko

Ze světa / kir / ČTK, red. / 12. září 2021 17:19
Papež vyzval Maďarsko, aby bylo otevřenější vůči potřebným zvenčí. Odpoledne odletěl na Slovensko

Ilustrační foto
Autor: Jba.af.mil / Creative Commons

Budapešť / Bratislava -  Papež František při své dnešní krátké návštěvě Budapešti řekl, že Maďarsko si může zachovat své křesťanské kořeny i při otevřenosti k potřebným. Podle agentury Reuters slova hlavy katolické církve byla zjevnou narážkou na premiéra Viktora Orbána, který zastává názor, že migrace z muslimských zemí může zničit křesťanské dědictví Maďarska. Ještě dnes odpoledne se papež přesunul na Slovensko.

Čtyřiaosmdesátiletý papež do Budapešti přiletěl brzy ráno. V úvodu své první zahraniční cesty od červencové operace střev se setkal s premiérem Orbánem a prezidentem Jánosem Áderem. Hovořil také s biskupy a zástupci křesťanských denominací a židovských komunit, přičemž poukázal na "hrozbu antisemitismu, který stále koluje v Evropě a jinde". "Nejlepší způsob, jak jej (antisemitismus) zneškodnit, je podporovat bratrství," uvedl.

Následně papež v centru Budapešti pro desetitisíce lidí slavil bohoslužbu na závěr Mezinárodního eucharistického kongresu. V kázání přitom použil symboliku kříže, aby sdělil, že něco tak hlubokého, jako je náboženská víra, nevylučuje vstřícnost vůči ostatním.

"Kříž zasazený v zemi nás nejen ponouká, abychom byli zakořenění, také rozpíná své paže vůči všem," řekl papež. "Kříž nás nabádá, abychom si pevně drželi své kořeny, ale nikoliv obranářsky; abychom čerpali z pramenů a otevřeli se žízni mužů a žen naší doby," pokračoval. "Mým přáním je, abyste byli takoví," dodal.

Premiér Orbán, jehož protiimigrační politika se neshoduje s Františkovými výzvami ke vstřícnému přístupu k uprchlíkům, papeže předtím přijal v Muzeu krásných umění. Následně spolu jednali soukromě za účasti prezidenta Ádera a představitelů Vatikánu. Vatikán uvedl, že setkání, kterého se také zúčastnili dva hlavní diplomati Vatikánu a maďarský kardinál, trvalo zhruba 40 minut a bylo přátelské.

"Požádal jsem papeže Františka, aby nenechal křesťanské Maďarsko zaniknout," uvedl Orbán na facebooku. Podle maďarské agentury MTI dal premiér hlavě katolické církve kopii dopisu ze 13. století, v němž uherský král Béla IV. tehdejšího papeže Inocence IV. žádá o pomoc v boji proti Tatarům.

Orbán opakovaně svou vládu vykresluje jako obránce "křesťanské civilizace" v Evropě. V roce 2015 odmítl přijmout migranty z Afriky a Blízkého východu a na jižní hranici země nechal vystavět plot, který má zastavit nápor žadatelů o azyl.

František mnohokrát odsoudil to, co považuje za oživení nacionalistických a populistických hnutí, vyzýval k evropské jednotě a kritizoval země, které se snaží řešit migrační problematiku jednostrannými nebo izolacionistickými kroky.

František přistál na Slovensku

Papež František dnes odpoledne přiletěl na návštěvu Slovenska, kde setrvá do středy. Přímo na bratislavském Štefánikově letišti ho vítali politici, zástupci církve, institucí i veřejnost Hned po vystoupení z letadla v Bratislavě děti v krojích přivítaly papeže podle starodávného zvyku chlebem a solí a také mu odevzdaly kytici květů, která byla vytvořena z původních slovenských druhů rostlin a bylin.

Papež vyzval Maďarsko, aby bylo otevřenější vůči potřebným zvenčí. Odpoledne odletěl na Slovensko

Ilustrační foto: Bratislava, hlavní město Slovenska
Autor: Wikipedia.org / Ypsilonatshared / Creative Commons

Slavnostního uvítacího ceremoniálu přímo na letištní ploše se zúčastnili vrcholní slovenští politici, zástupci institucí i církve, občanské společnosti a veřejnost. Prezidentku Zuzanu Čaputovou doprovodili veřejná ochránkyně práv i bývalý politik a někdejší katolický disident František Mikloško, dále žena, která přežila holocaust, a také ředitelka občanského sdružení, jež je v zemi průkopníkem rozvoje dětské domácí paliativní péče. Podle prezidentské kanceláře zmíněné osobnosti jsou symbolem hodnot, které Čaputovou spojují s papežem, a to ochrana lidských práv, svobody a demokracie a soucit s nejzranitelnějšími. Vítání zahraniční delegace vrcholnými slovenskými politiky už na letišti je v zemi spíše ojedinělé.

Ve slovenské metropoli se papež František podle programu ještě dnes zúčastní ekumenického setkání na nunciatuře. Hlavní část jeho návštěvy katolického Slovenska začne v pondělí. V Bratislavě se postupně sejde s politiky, zástupci občanské společnosti či představiteli židovské komunity.

Na východě země má pak naplánováno kromě jiného setkání s mládeží i Romy. Návštěva hlavy katolické církve na Slovensku, první od roku 2003, vyvrcholí ve středu liturgií v Šaštíně nedaleko hranic s Českem.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)