Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Architekturu polských kostelů a dílo Davida Vávry představí pražské galerie

Kultura / kir / ČTK, www.gjf.cz / 17. března 2017 11:11
Architekturu polských kostelů a dílo Davida Vávry představí pražské galerie

Ilustrační foto: polská vlajka
Autor: Pexels.com

Praha -

Výstava s názvem Architektura sedmého dne v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích od pátku 17.března ukáže historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989. Kostely vznikaly i přes odpor komunistického státu vůči náboženství. Expozice do 22. května představí fotografie, diagramy, mapy a krátké příběhy přímo ze stavenišť kostelů. Novináře dnes o tom za pořadatele informovala Zuzana Masná. Po zvolení Poláka Jana Pavla II. papežem v roce 1978 a po vzniku hnutí Solidarita v roce 1980 se stalo stavění kostelů kromě projevu náboženské víry výrazem odporu ke komunistickému režimu. Zejména hnutí Solidarita vyvolalo vlnu zakládání nových kostelů. Od konce druhé světové války bylo v Polsku postaveno 3780 kostelů, více než v jakékoliv jiné evropské zemi.

Autoři projektu Iza Cichońská, Karolina Poperová a Kuba Snopek dokumentují stavby, které se vzpírají pravidelnosti příznačné pro tehdejší architekturu východního bloku. Ukazují kostely jako výsledek komunitní snahy postavené na místním financování a investicích. "Kostely často vznikaly pouze za použití lopat, kbelíků a malých míchaček, protože velké stavební stroje pařily státu a nebyly zapůjčovány pro jejich výstavbu," uvedla Cichońská. Budování větších struktur tak vyžadovalo nápady a spolupráci stovek lidí na stavbě.

Architekturu polských kostelů a dílo Davida Vávry představí pražské galerie

Model dostavby Milíčovy kaple v Malešicích od arch. Davida Vávry
Autor: archív Ochranovského seniorátu

Polsko se tak v 80. letech minulého století nechtěně stalo největší světovou laboratoří takzvané bottom-up architektury. Role architektů se proměnila - z technokratů sloužících vládě se stali stavbyvedoucí s omezenými zdroji a individuálním talentem. Na stavbě kostelů se podíleli architekti a řemeslníci spolu s farníky. 

Jubilejní "pohled do údolí" tvorby Davida Vávry

Další výstavu o zajímavé architektuře nabízí až do konce dubna Galerie Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí. Jubilejní výstava Davida Vávry s motem "Běžet s domy" sleduje nejen architektonické otisky autora, ale dotýká se také jeho životních zákrut poetických a výtvarných přesahů. David Vávra není jen známý herec a popularizátor architektury (cyklus Šumná města a Šumné stopy s Radovanem Lipusem), ale je především architektem. Navrhl i řadu sakrálních staveb. Jeho letošní jubileum se stalo důvodem k ohlédnutí za jeho architektonickou a výtvarnou tvorbou – výstava představující autorský design se koná paralelně v břevnovské Galerii Kuzebauch. „Šedesátka je ale čas určité horské prémie, kdy je třeba zastavit, slézt z kola a podívat se do údolí,“ říká David Vávra.

Kromě několika vybraných staveb, které budou prezentovány i formou modelů, představí výstava typologicky pojatý průřez tvorbou, ale také originály pastelů včetně skic a plánů k nerealizovaným a dosud nedostavěným projektům. „K navrhování přistupuje David Vávra nejen jako architekt, ale i jako designer. V interiérech se často objevují reliéfy podle jeho návrhů z tzv. fusingového skla nebo perspexové artefakty doplňující interiér, nezřídka jako barevná osvětlovací tělesa na způsob vitráží. Světlo, syté základní trojice barev nebo lomené, kubismem ovlivněné tvary patří mezi hlavní znaky, které se propisují do Vávrových malých realizací i velkých staveb, drobných kaplí či konverze staré továrny na knihovnu, “ charakterizuje Vávrovu tvorbu kurátorka výstavy Klára Pučerová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)