Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťanskému guvernérovi Jakarty hrozí trest za údajnou urážku koránu

Ze světa / juml / ČTK/red / 20. dubna 2017 19:39
Křesťanskému guvernérovi Jakarty hrozí trest za údajnou urážku koránu

Basuki Tjahaja Purnama
Autor: Flickr.com

Jakarta - Indonéská prokuratura žádá kvůli údajné urážce koránu dvouletý podmíněný trest pro guvernéra hlavního města Jakarty. Pokud by v této dvouleté lhůtě spáchal trestný čin, hrozil by mu až rok vězení. Guvernér Basuki Tjahaja Purnama je křesťan a příslušník menšinového etnika Číňanů. Navrhovaný trest je relativně mírný, hrozilo mu totiž až pětileté vězení, informovala dnes agentura AP.

Prokuratura trest navrhla pouhý den poté, co Purnama ve druhém kole voleb jakartského guvernéra zřejmě podlehl někdejšímu ministrovi školství, muslimovi Aniesovi Baswedanovi. Oficiální výsledky hlasování se očekávají až začátkem května.

Purnama během předvolební kampaně obvinil své protivníky, že zneužívají veršů koránu v politickém boji. Muslimští odpůrci křesťanského guvernéra podle něj často citovali verš koránu, který podle některých interpretací zakazuje muslimům žít pod nadvládou nemuslimů. Purnama se později omluvil, nemyslí si ale, že se dopustil rouhání, jak tvrdí prokuratura.

Proti guvernérovi v uplynulých měsících demonstrovaly tisíce muslimů, což ohrožovalo i vládu prezidenta Joka Widoda, Purnamova spojence.

Indonésie je zemí s největší muslimskou populací na světě. Devadesát procent z 240 milionů obyvatel se hlásí k islámu, který ale většina z nich praktikuje v umírněné formě. V zemi je i početná křesťanská a hinduistická komunita a příslušníci stovek různých etnických skupin.

Podle známé organizace Open Doors, která již řadu desetiletí monitoruje pronásledování křesťanů ve světě, zaujímá Indonésie 46. nejhorší místo na světě co se týče pronásledování křesťanů (v řadě zemí je situace daleko horší, nicméně toto umístění není nijak lichotivé). V minulých letech se v zemi objevila řada útoků na křesťanské kostely, které si vyžádaly několik obětí na životech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)