Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzvedl svatořečením ve Fátimě mariánská zjevení, naopak ve zjevení v Medjugorje nevěří

Ze světa / kir / ČTK, red. / 14. května 2017 23:18
Papež vyzvedl svatořečením ve Fátimě mariánská zjevení, naopak ve zjevení v Medjugorje nevěří

Ilustrační foto: detail obrazu Madona a Dítě (Filippo Lippi) 1440
Autor: wikipedie.org / Wikipedie Commons

Fátima - Papež František v sobotu na slavnostní bohoslužbě v portugalské Fátimě svatořečil Franciska a Jacintu Martoovy. Jde o dva ze tří pasáčků, kterým se zde údajně před 100 lety zjevila Panna Marie. Ceremonii přihlíželo podle odhadů 400.000 poutníků z celého světa.

V kdysi malé vsi Fátimě ve středním Portugalsku se 13. května 1917 třem pasáčkům podle katolické církve poprvé zjevila postava Panny Marie, která jim posléze sdělila tři tajemství. Zasvěcení se prý dostalo tehdy desetileté Lucii dos Santosové, její sedmileté sestřenici Jacintě a devítiletému bratranci Francisku Martovi. Dvě mladší děti nedlouho po zjeveních podlehly pandemii španělské chřipky - Francisko v roce 1919 a Jacinta o necelý rok později.

Fátima se postupně stala světově proslulým poutním místem a prosperujícím centrem křesťanské turistiky. František navštěvuje Fátimu jako v pořadí čtvrtá hlava katolické církve. Papež, jenž je v Portugalsku poprvé, přiletěl do země na dvoudenní návštěvu v pátek, kdy se sešel s prezidentem Marcelem Rebelem de Sousa.

Papež vyzvedl svatořečením ve Fátimě mariánská zjevení, naopak ve zjevení v Medjugorje nevěří

Kostel sv. Jakuba v Medjugorje
Autor: Wikipedia.org / Mariusz Musial / Wikimedia Commons

Lisabon kvůli Františkově návštěvě přistoupil k mimořádným bezpečnostním opatřením. Úřady na každý den zmobilizovaly kolem 6000 členů bezpečnostních sil a záchranářů. Země obnovila hraniční kontroly. Na otevřeném prostranství, kde se sloužila liturgie, byly umístěny betonové bloky, aby zabránily podobným útokům, jaké se odehrály v Nice, Berlíně nebo ve Stockholmu.

Papež stále nevěří v pravost zjevení z Medjugorje. Dává přednost madoně jako naší matce ne „poštačce“

Při zpáteční cestě z Portugalska, v kontrastu k cíli cesty do Fátimy, vyjádřil pochyby o autentičnosti zjevení Panny Marie v bosenské obci Medjudorje. Řekl to novinářům, kteří ho doprovázeli v letadle. Ke zjevení v Medjugorje byl kritický už v minulosti. „Tato údajná zjevení nemají velkou hodnotu, ale sděluji tím jenom svůj osobní názor,“ řekl tentokrát František.

Zjevení v Medjudorje ohlásilo v roce 1981 šest dětí. Bosenská vesnička se od té doby stala cílem statisíců poutníků ročně, i když jejich počet začíná klesat. Přičítá se to kromě jiného i kritickému postoji současného papeže. „Bohorodička není pošťačka, aby každý den nosila vzkazy,“ prohlásil v minulosti František.

Papež Jan Pavel II. byl k Medjugorje vstřícný, papež Benedikt XVI. se k němu nevyjadřoval. Pověřil ale komisi sestavenou z teologů a biskupů, aby situaci posoudili. Jejich závěr nebyl zveřejněn, ale František vyjádření komise dostal v roce 2014.

„Zpráva vyjadřuje pochybnosti. Já jsem ještě skeptičtější. Dávám přednost madoně jako naší matce, ne madoně, která řídí telegrafickou stanici a každý den zasílá vzkazy v danou hodinu. To není Ježíšova matka,“ sdělil František v letadle. Bez ohledu na svou skepsi František uznal, že někteří z těch, kdo doputují do Medjugorje, zakusí duchovní zážitek a „setkání s bohem, jež změní jejich životy“.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)