Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tomáš Holub jmenoval nového karlovarského "biskupa"

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, kt / 1. června 2017 0:46
Tomáš Holub jmenoval nového karlovarského

Bývalý generální vikář pro Karlovarský kraj a farář v Lokti Jiří Majkov
Autor: www.bjp.cz

Plzeň -

Plzeňský biskup Tomáš Holub jmenoval svého přímého zástupce pro Karlovarský kraj. Generální vikář pro Karlovarský kraj je nová funkce, která dosud v diecézi nebyla. Holub, který se stal biskupem před rokem, pro ní vybral loketského faráře a soudce na diecézním soudu v Plzni Jiřího Majkova. Jeho jméno oznámil biskup ve středu při oslavách vzniku diecéze, kterou založil k 31. květnu 1993 papež Jan Pavel II.

V diecézi, která zahrnuje většinu Plzeňského kraje, Karlovarský a malou část Středočeského kraje, pracuje generální vikář Krzysztof Dedek. Majkov jako přímý zástupce biskupa má za úkol působit v severozápadní části diecéze. "Očekávám od něho, že pomůže tomu, aby v Karlovarském kraji byla naše diecéze více přítomna, aby to nebyla jen ta diecéze z Plzně, ale naplno také diecéze celého našeho západního cípu republiky," řekl Holub.

Už po svém nástupu do funkce vnímal, že Plzeň jako největší centrum oblasti na sebe přitahuje většinu pozornosti. Hledal proto někoho, kdo žije v karlovarské oblasti, zná ji a může v ní reprezentovat diecézi. "Myslím si, že Jiří Majkov má v této oblasti dobré kontakty a přátelské vztahy, a to nejen v rámci církve, ale i ve veřejném životě. Je to člověk, který umí tyto dva světy propojovat," poznamenal Holub.

Majkov se narodil na Ukrajině v roce 1963, od roku 1965 žila jeho rodina na Opavsku. Vysvěcen byl v roce 1988, později vstoupil k jezuitům. Na západě Čech působí 23 let, loketským farářem je od roku 2001. "Pověření biskupa Tomáše mne překvapilo a budu se snažit naplnit jeho představu o vytváření vztahu církve a občanské společnosti," reagoval Majkov.

Den Plzeňské Madony

Oslava dne vzniku plzeňské diecéze byla také věnována Panně Marii, Plzeňské Madoně. Biskup Tomáš Holub při této příležitosti poděkoval jménem diecéze všem přítomným a celé občanské společnosti za velmi příjemnou atmosféru ve spolupráci s místní církví. V rámci večerního programu v katedrále proběhla také vernisáž výstavy vytvořené k výročí 800 let od úmrtí bl. Hroznaty na téma: „Blahoslavený Hroznata – život a odkaz“, za níž stojí skupina několika autorů. O hudební doprovod během večera se postaral hrou na varhany dómský regenschori Pavel Šmolík. Návštěvníci měli také možnost navštívit zcela zdarma věž katedrály sv. Bartoloměje. Jednalo se o dárek plzeňského biskupství s překvapením na vrcholu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)