Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Naučná stezka u Růžového paloučku přiblíží historii českého exilu

Kraje: Pardubický / juml / ČTK / 24. října 2017 17:50
Naučná stezka u Růžového paloučku přiblíží historii českého exilu

Ilustrační foto - Růžový palouček
Autor: Wikipedia.org / I. Pražák / Wikimedia Commons

Újezdec (Svitavsko) - V Újezdci na Svitavsku je nová naučná stezka o historii Růžového paloučku. Podle pověsti Aloise Jiráska se tam po roce 1620 loučili čeští bratři s rodnou zemí před odchodem z vlasti, mezi nimi byl údajně Jan Amos Komenský. ČTK o stezce informoval jednatel Spolku přátel Růžového paloučku Milan Janecký.

"Naučnou stezku jsem vytvářel tak, aby se Růžový palouček stal pro školní výlety učebnou v přírodě a pro české exulanty z celého světa místem setkávání," uvedl autor stezky Miloš Krejčí.

Naučná stezka má 13 panelů a je bezbariérová, v sobotu odpoledne ji členové spolku oficiálně otevřou. "Růžový palouček je veřejnosti přístupný po celý rok zdarma, stačí jen přijet. Bohužel není v našich silách zajistit nepřetržité služby průvodce, a proto jsme se rozhodli vytvořit naučnou stezku," uvedl Janecký.

Zastavení na stezce se věnují pověstem o Růžovém paloučku, prvním literárním zmínkám památného místa, Jiráskovým Starým pověstem českým, českému exilu v 16. až 18. století, vystěhovalectví v 19. a 20. století, politickému exilu nebo Komenskému a Jednotě bratrské.

"Horní okruh se věnuje pověstem, symbolice parku, vzdálenější okruh představuje jednotlivá období českého exilu, nejvýznamnější regionální exulanty," řekl Janecký.

Růžový palouček je plocha o výměře asi 350 metrů čtverečních, porostlá zvláštním druhem růží, Rosa gallica neboli růže francouzská. Podle členů spolku se tento druh růže v Česku v takto hojném počtu nevyskytuje. Rostlina je neobvyklá tím, že připomíná spíše bylinu než dřevinu, nemá trny, pouze ostré chloupky na stoncích.

"Barva květu je červená až karmínová. Podle jedné z legend vyrostly ze slzí českých bratří, kteří se zde loučili před nuceným odchodem do emigrace," řekl Janecký.

Spolek přátel Růžového paloučku odhalil pomník na památném místě v roce 1921, tehdy uplynulo 300 let od popravy 27 českých pánů na Staroměstském náměstí. Texty na památník napsal Alois Jirásek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)