Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Islamisté povraždili 305 věřících v mešitě na Sinaji. Český internet mlčí

Ze světa / kir / ČTK, red. / 25. listopadu 2017 8:40
Islamisté povraždili 305 věřících v mešitě na Sinaji. Český internet mlčí

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Káhira - Páteční  útok radikálů na mešitu na severu Sinajského poloostrova si vyžádal životy 235 lidí (úřady později navýšili počet mrtvých na 305, je mezi nimi 27 dětí) a přes 100 osob utrpělo zranění. Informovala o tom egyptská státní televize a agentura MENA. Jak uvedla agentura AP, jde o nejbrutálnější útok na egyptské civilisty a nejtragičtější útok na mešitu v zemi. Svatostánek byl napaden v době poledních modliteb. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Na celém Sinajském poloostrově byla vyhlášena pohotovost a byla uzavřena silnice spojující egyptský Aríš s Rafáhem na hranici palestinského Pásma Gazy. Káhirské letiště zpřísnilo bezpečnostní opatření a Egypt vyhlásil za mrtvé smutek.

Útok na umírněné věřící

Podle policie útočníci mířili na mešitu v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od Aríše, který je střediskem provincie Severní Sinaj. Přijeli ve čtyřech terénních autech, nejdříve odpálili nálož a pak vešli dovnitř a začali střílet na účastníky poledních modliteb. Potom zapálili automobil před mešitou a oblast obklíčili, aby zabránili přístupu záchranářů a zdravotníků.

Podle svědků incidentu se v mešitě často modlili vyznavači súfismu, což je tolerantní forma islámu, kterou islamističtí radikálové označují za rouhačství. Většina obětí prý pracovala v nedaleké továrně produkující sůl.

Prezident Abdal Fattáh Sísí v televizním projevu oznámil, že Egypt bude pokračovat v boji proti teroru a podobné činy nezůstanou bez odezvy. Dnes večer podle bezpečnostních zdrojů egyptská armáda zahájila nálety v okolí místa útoku. Na letišti v Káhiře platí zpřísněná bezpečnostní opatření a v Egyptě byl vyhlášen třídenní státní smutek.

Svět vyjadřuje soustrast, media však velkou pozornost útoku nevěnují

Přesto, že česká internetová media již druhý den ráno nemají informaci o útoku na svých titulních stránkách a lidé na sociálních sítích nevyjadřují žádnou solidaritu jako při útocích v Evropě, soustrast Egyptu vyjádřily mimo jiné Spojené státy, Rusko, Itálie, Francie, Izrael, Británie, Saúdská Arábie, Írán, Irák i Česká republika. Prezident Miloš Zeman v kondolenčním telegramu projevil Sísímu, rodinám obětí i egyptskému lidu svou nejhlubší soustrast a uvedl, že "boj proti terorismu patří také k našim jednoznačným prioritám". Americký prezident Donald Trump na twitteru napsal, že šlo o "hrůzný a zbabělý útok na nevinné věřící". Moskva ujistila Káhiru, že plně soucítí s egyptským lidem a že je připravena v rámci boje proti terorismu zesílit spolupráci. Italský prezident Sergio Mattarella uvedl, že je zprávou o útoku velmi zarmoucen. Britský ministr zahraničí Boris Johnson útok označil za "barbarský čin". Pozůstalým kondoloval také francouzský prezident Emmanuel Macron; jako výraz solidarity bude o půlnoci zhasnuta pařížská Eiffelova věž.

Izraelský ministr školství Naftali Bennett prohlásil, že "je čas k mezinárodní soudržnosti v boji proti terorismu, ať už se stane kdekoli". Kondolence zazněly také z Rijádu a Teheránu, kteří jsou dlouhodobí regionální soupeři a z Iráku.

Útok odsoudili i přední egyptský imám šajch Muhammad Ahmad Tájib, papež František a Liga arabských států (LAS).

Nebezpečný Sinajský poloostrov

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na jedné straně a islámskými radikály na straně druhé. Napětí na Sinaji se znásobilo po sesazení egyptského prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013. Mursí byl do úřadu zvolen za Muslimské bratrstvo, které v době své vlády prosazovalo posílení islámu ve společnosti. Nová vláda je ale zakázala a Mursí si odpykává vysoký trest ve vězení.

Ministerstvo zahraničí české občany před cestami po Sinaji v aktuálním doporučení odrazuje.

V důsledku útoku Egypt odložil plánované otevření hraničního přechodu Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy.

Podle zdrojů agentury AP a podle informací armády, na něž se odvolává televize Al Arabíja, se útočníkům podařilo uniknout. Armádní mluvčí uvedl, že při pronásledování teroristů zodpovědných za přepadení mešity letectvo zničilo neupřesněný počet vozidel "zapojených do brutálního teroristického útoku". Zcela zničeno podle něj také bylo několik základen teroristů se zbraněmi a municí. Podle iDNES je ale armáda na Sinaji velmi neoblíbená díky své krutosti, kdy údajně likviduje celé vesnice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)