Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V rodišti Jana Nepomuckého chtějí zjistit přesnou světcovu podobu

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 11. prosince 2017 9:31
V rodišti Jana Nepomuckého chtějí zjistit přesnou světcovu podobu

Pohled na město Nepomuk, rodiště svatého Jana Nepomuckého
Autor: Wikipedia.org / Richenza / Creative Commons

Nepomuk -

Projekt na rekonstruování přesné podoby Jana Nepomuckého vznikl v jeho rodném městě v Nepomuku na jižním Plzeňsku. Jan Nepomucký bývá označován za nejznámějšího Čecha. Je nejčastěji ztvárněným světcem ve střední Evropě, jeho sochy jsou i v Jižní Americe či Asii. Skutečnou tvář ale nikdo nezná. Používaná podoba je idealizovaná, vznikla v 17. století v době baroka, i když Jan Nepomucký žil už ve 14. století. V Nepomuku proto chtějí s pomocí moderních technologií a vědeckých poznatků rekonstruovat jeho pravou tvář, řekl ČTK manažer Mikroregionu Nepomucko Pavel Motejzík.

"Ten světec se jinak oblékal, měl jiný obličej. Pokud se nám podaří získat finance, tak bychom chtěli poznat skutečný obličej svatého Jana," řekl. V nepomuckém Svatojánském muzeu je od letoška přesná kopie lebky světce vyrobená na 3D tiskárně. Spoluprací s antropologickým ústavem v Brně a dalším vědeckým bádáním by chtěli v Nepomuku zjistit nejen přesné rysy obličeje, ale také třeba to, zda měl světec vousy či jaký nosil oděv.

"Potřebujeme na to asi 110.000 korun," řekl Motejzík. S projektem se mikroregion hlásil do nadačního programu, kde ale neuspěl. Příští rok se chce pokusit opět získat peníze z nějakého nadačního fondu nebo z grantů Plzeňského kraje.

Na základě získaných poznatků má vzniknout přesná bronzová busta Jana Nepomuckého tak, jak vypadal za svého života. Bude umístěna do kostela sv. Jana Nepomuckého, který stojí na údajném místě světcova rodného domu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)