Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do mexické metropole se sjelo několik milionů mariánských poutníků

Ze světa / kir / ČTK / 13. prosince 2017 10:42
Do mexické metropole se sjelo několik milionů mariánských poutníků

Panny Marie Guadalupská / Mexiko
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Mexiko -

Na šest milionů lidí se už sjelo do mexické metropole na tradiční pouť k bazilice Panny Marie Guadalupské. Informoval o tom dnes nad ránem místního času mexický deník El Excelsior. Úřady očekávají, že počet návštěvníků by mohl být ještě vyšší a mohl by překonat rekord z loňska, kdy k bazilice jedné z nejuctívanějších světic latinskoamerického kontinentu zavítalo sedm milionů poutníků.

Podle deníku El País jde o největší pouť v Americe. Poutníci si připomínají výročí z roku 1531, kdy se na místě, kde dnes stojí bazilika, mexickému indiánovi Juanu Diegovi údajně několikrát kolem 12. prosince zjevila Panna Marie. Podle jeho vyprávění byla tmavovlasá a měla indiánské rysy.

Na místo zjevení na úpatí pahorku Tepeyac od té doby mířily tisíce poutníků a posléze tam byla postavena bazilika zasvěcená Panně Marii Guadalupské. Jméno dostala tato mexická patronka zřejmě z domorodého jazyka místních indiánů a v překladu to znamená "ta, co rozšlápla hada".

Poutníci dorazili na sever metropole z celého Mexika i z jiných zemí Latinské Ameriky. Mnozí z nich nesli v rukou sošky Panny Marie Guadalupské, jiní měli na zádech připevněné její velké obrazy. Na náměstí před bazilikou tančili lidé tradiční mexické tance a zpívali.

V poledne se má v bazilice konat "mše růží", která také připomíná prosinec 1531. Panna Marie totiž tehdy údajně prostřednictvím Juana Diega žádala po místním biskupovi, aby jí na místě postavil kostel. Biskup ale Diegovi nevěřil, a tak mu jako důkaz poslala růže, které údajně tehdy v zimě vyrostly na místě jejího zjevení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)