Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Betlémy budou vystaveny ve více než třicítce pražských kostelů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 18. prosince 2017 7:05
Betlémy budou vystaveny ve více než třicítce pražských kostelů

Betlém
Autor: Daniel Bartoň

Praha - Více než tři desítky betlémů si budou moci lidé od Štědrého dne prohlédnout v pražských kostelích. Letos se do projektu, který se koná šestým rokem, připojilo pět dalších kostelů. Mezi betlémy jsou i některé neobvyklé. V dejvickém kostele sv. Matěje jsou proslaveni perníkovým betlémem, na Hradčanech v kostele Panny Marie Královny andělů je unikátní betlém v životní velikosti a v Petrovicích v kostele sv. Jakuba Staršího je betlém tvořen z fotografií přibližně 600 postav farníků - živých i zesnulých.

Pražské arcibiskupství pro lepší orientaci vydalo brožurku s historií jednotlivých zapojených betlémů, která je k dispozici v daných kostelích či v turistických informačních centrech. Součástí skládačky je časový rozpis, kdy a kde je možné betlémy kostelech navštívit, i čas nedělních bohoslužeb. Projekt Betlémy 2017 je součástí projektu Křesťanské Vánoce, který se koná po celé České republice a je propojen i s akcí Betlémské světlo, kterou organizuje Junák.

Při návštěvě kostelů se mohou děti zapojit do hry Sestav si svůj betlém. V každém zapojeném kostele je pro děti k dispozici do vyčerpání zásob jedna z 31 postaviček s biblickým citátem na zadní straně figurky. Na zmíněném webu pak děti najdou kulisy betléma k vytištění.

Betlémy mají různou historii. Některé jsou vyrobeny na zakázku, jiné jsou dílem amatérské práce několika generací jedné rodiny. Postavičky betlémů často odrážejí obyčeje regionu, odkud pocházejí.

Vánoce o symbol jesliček, které ilustrují biblický příběh o narození chudého dítěte, obohatil sv. František z Assisi. Vypráví se o něm, že nade všechny ostatní svátky slavil narození dítěte Ježíše. Dnes je v Itálii fenomén betlémů velmi rozšířen a mnoho Italů se věnuje betlémářskému umění. V Praze mohli lidé poprvé spatřit jesličky v kostele sv. Klimenta na Starém Městě v roce 1562, v dnešním areálu Klementina.

Přestože byly v některých dobách z kostelů vykazovány, jejich obliba se v českých zemích všeobecně rozšířila. Známá je zejména 200 let stará tradice třebechovických betlémů či betlémy z Třešti. Jesličky jsou však dnes téměř v každém kostele.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)