Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Číně se upálil další Tibeťan. České radnice vyvěšují tibetské vlajky

Ze světa / kir / ČTK, red. / 10. března 2018 10:48
V Číně se upálil další Tibeťan. České radnice vyvěšují tibetské vlajky

ilustrační foto: vlajka Tibetu
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Peking -

V jihozápadní Číně se upálil další Tibeťan na protest proti politice, kterou Peking uplatňuje v Tibetu. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na organizace pro lidská práva International Campaign for Tibet (ITC) a Free Tibet.

Muž, kterému bylo mezi 40 a 50 lety, se zapálil ve středu v provincii S'-čchuan v oblasti, která je obývána početnou tibetskou menšinou.

Podle ITC se od roku 2009 jedná o 153. Tibeťana, který tímto způsobem vyjádřil protest proti potlačování náboženství a kultury Tibeťanů či žádal návrat tibetského duchovního vůdce dalajlamy z indického exilu, kam uprchl v roce 1959.

Tibeťan spáchal sebevraždu v době, kdy čínské úřady zpřísňují bezpečnostní opatření v oblastech obývaných tibetskou menšinou před výročím protičínských nepokojů z roku 2008 a povstání z roku 1959.

Světový den Tibetu

Povstání Tibeťanů proti čínské nadvládě z 10. března 1959 bylo tvrdě potlačeno čínskou armádou. Zásah nepřežilo 87.000 Tibeťanů, tibetský duchovní vůdce dalajlama poté uprchl do indického exilu následován tisíci svých stoupenců. 10. březen se proto po světě připomíná jako Světový den Tibetu a na řadě míst se vyvěšují vlajky. Dnes se také od 17. hodin bude před čínským velvyslanectvím v Praze konat shromáždění na podporu lidských práv v Tibetu.

V březnu 2008 protesty vedené buddhistickými mnichy proti čínské nadvládě v Tibetu přerostly v nepokoje, při nichž tibetští výtržníci ve Lhase zapalovali obchody a střetávali se s většinovými Číňany (Chany). Násilnosti si tehdy vyžádaly podle oficiálních údajů 19 lidských životů.

Čína trvá na tom, že Tibet je nedílnou součástí jejího území, a tvrdě popírá obvinění z porušování lidských práv v Tibetu. Peking tvrdí, že jeho vláda přinesla dříve odlehlému a zaostalému regionu prosperitu, a že plně respektuje náboženská a kulturní práva tibetského lidu.

Čínské oblasti obývané Tibeťany jsou pro zahraniční novináře prakticky nedostupné, takže je nemožné zprávy o sebeupálení Tibeťanů ověřit. Podle AP byl nejtragičtější rok 2012 s 83 takovými úmrtími.

Čínské úřady v provincii S'-čchuan uvedly, že o nejnovějším případu nemají žádné informace. Šéf komunistické strany Tibetu, který se nyní účastní plenárního zasedání čínského parlamentu v Pekingu, zprávu o sebeupálení Tibeťana odmítl.

"Myslím si, že (ty organizace) nemluví pravdu," řekl nejmocnější představitel oblasti Wu Jing-ťie podle AP novinářům. "Nepřekvapilo by, kdyby k takovým sebeupálením docházelo ve Spojených státech, ale mohu vám říci, že v Tibetu se nic takového neděje," dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)