Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel německý kardinál Karl Lehmann, bylo mu 81 let

Ze světa / vlu / ČTK / 11. března 2018 22:19
Zemřel německý kardinál Karl Lehmann, bylo mu 81 let

Kardinál Karl Lehmann
Autor: Wkipedia.org / Creative commons

Mohuč (Německo) - Dnes ráno zemřel kardinál Karl Lehmann, jeden z nejoblíbenějších představitelů katolické církve v Německu. Bylo mu 81 let. Informovala o tom dnes agentura DPA. Lehmann působil 33 let jako biskup v Mohuči a 21 let byl předsedou německé biskupské konference.

Lehmann v minulém roce utrpěl záchvat mrtvice, na jeho následky nyní zemřel. Kvůli špatnému zdraví požádal už v roce 2016 papeže Františka o zproštění funkce biskupa, čemuž papež vyhověl. 

Kardinál Lehmann byl považován za poměrně liberálního představitele církve, zastával umírněný postoj například v konfliktních otázkách rozvedených a znovu sezdaných věřících.

V době, kdy vedl biskupskou konferenci, odškodnila německá katolická církev šest stovek bývalých nuceně nasazených, jejichž práce využívaly církevní instituce za nacismu. Agentura DPA jej ve svém nekrologu označila za „modernizátora“ a „stavitele mostů“.

Lehmann získal doktoráty z filozofie a teologie na Papežské Gregoriánské univerzitě. Působil jako profesor dogmatické a ekumenické teologie v Mohuči a Freiburgu. Byl žákem Karla Rahnera, patřil k nejvýraznějším německým teologům druhé poloviny 20. století. Kardinálem ho jmenoval papež Jan Pavel II. při konzistoři v únoru 2001.

Pod jeho vedením se katolická církev v Německu otevřela dialogu se všemi politickými stranami. Po pádu berlínské zdi svedl dohromady katolíky z východu a západu. 

Pohřeb kardinála Lehmanna se uskuteční 21. března v katedrále svatého Martina v Mohuči.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)