Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šéf vatikánského oddělení pro komunikaci odstoupil po manipulaci s fotografií papežského dopisu

Ze světa / kir / ČTK, mv. / 21. března 2018 16:04
Šéf vatikánského oddělení pro komunikaci odstoupil po  manipulaci s fotografií papežského dopisu

Fotografii dopisu bývalého papeže Benedikta XVI
Autor: AP

Vatikán - Šéf vatikánského oddělení pro komunikaci Dario Viganò dnes rezignoval v souvislosti s kritikou, kterou vyvolala upravená fotografie dopisu bývalého papeže. Ta podle médií a agentur vyznění listu Benedikta XVI. zkreslila. Papež František rezignaci přijal a jeho nástupcem se stal dosavadní tajemník sekretariátu Lucio Adrián Ruiz z Argentiny.

Svoji rezignaci mons. Vigano zdůvodnil jako snahu svým pochybením nezatěžovat a neblokovat probíhající reformu vatikánských médií. V Sekretariátu pro sdělovací prostředky nakonec zůstává, protože papež František ho jmenoval assesorem (přísedícím), aby i nadále spolupracoval s novým prefektem. 

Sekretariát pro sdělovací prostředky vzniknul v souvislosti s probíhající reformou římské kurie jako jeden z výsledků práce poradní Rady kardinálů. Podle motu proprio papeže Františka z 27. června 2015 zahájil sekretariát svoji práci dne 29. června téhož roku a postupně pod jeho pravomoc přešly následující instituce: Papežská rada pro sdělovací prostředky, Tiskové středisko Svatého stolce, Vatikánská internetová služba, Vatikánský rozhlas, Vatikánské televizní centrum, deník L´Osservatore Romano, Vatikánská tiskárna, Fotografická služba a Vatikánské knižní nakladatelství. Prefektem tohoto úřadu byl tehdy jmenován mons. Dario Edoard Vigano, od ledna 2013 ředitel Vatikánského televizního centra, a sekretářem mons. Lucio Adriano Ruiz, vedoucí Vatikánské internetové služby.

Manipulace nebo jen snaha nejitřit staré spory?

Vatikán fotografii dopisu zveřejnil minulé pondělí. List citoval i papežův mluvčí jako obranu proti kritikům, kteří zpochybňují Františkovy filosofické a teologické postoje a poukazují na jejich neslučitelnost s pontifikátem Benedikta XVI., který stál na dodržování katolické doktríny.

V čitelné části dopisu na zveřejněné fotografii Benedikt chválí nově vydané svazky, které František věnoval teologii. Tento knižní projekt, napsal Benedikt, "ozřejmuje vnitřní návaznost obou pontifikátů, byť mají odlišný styl i temperament".

Před týdnem ovšem Vatikán přiznal, že rozmazal poslední dva řádky první strany dopisu, kde Benedikt začíná vysvětlovat, že knihy nečetl a z teologického hlediska tedy Františka posoudit nemůže. Většina nezávislých médií dodržuje přísné zásady, které digitální manipulaci s fotografiemi zakazují.

Vatikán poté zveřejnil celý text dopisu emeritního papeže, z něhož je zřejmé, že necitovaná a zakrytá pasáž se ve skutečnosti netýkala vztahu k papeži Františkovi, ale Benediktových výhrad k jednomu z autorů edice, konkrétně vůči německému emeritnímu profesorovi katolické dogmatiky v Münsteru (1971–1982) a v Tübingen (1982–1997) Peteru Hünermannovi (nar. 1929), kterého emeritní papež označil za představitele protipapežských iniciativ. Podle historika Martina Vaňáče je zřejmé, že necitování této pasáže bylo myšleno mnohem více ve prospěch emeritního papeže, který i pět let po odchodu z úřadu nezapomněl na své kritiky. Váňáč také celou kauzu obsáhle rozebral pro magazin Christnet ve svém článku Pět let s emeritním papežem.


Spolupracovník na širší reformě vatikánských medií

Dario Vigano (nar. 1962), který pochází z Brazílie s papežem úzce spolupracuje nejen na reformě vatikánských médií. Např. u příležitosti třetího výročí zvolení papeže v březnu 2016 vydal knihu, která přibližovala dosavadní změny za jeho pontifikátu „Fedeltà è cambiamento. La svolta di Francesco raccontata da vicino“ („Věrnost je změna. Františkův bod obratu očima blízkého svědka“). Sekretariát byl budován postupně. Např. dosavadní Papežská rada pro sdělovací prostředky, jejíž kořeny jsou spojeny se založením papežské komise pro studium náboženské a morální problematiky v kinematografii v roce 1948, zanikla odchodem jejího dosavadního předsedy titulárního arcibiskupa Claudio Maria Celliho do důchodu po dovršení 75 let v červenci 2016. Dne 13. července 2016 papež jmenoval 16 členů Sekretariátu, mezi nimiž je šest kardinálů, sedm arcibiskupů a biskupů a tři laici (včetně dvou žen).

Provizorní statuta Sekretariátu (na zkušební dobu tří let) byla zveřejněna v září 2016. V jejich preambuli je uvedeno, že úřad byl „vytvořen jako odpověď na aktuální kontext komunikace, který se vyznačuje užitím a vývojem digitálních médií, jakož i různými faktory konvergence a interakce...Tato nová situace zavazuje k reorganizaci, která docení to, co v rámci Svatého stolce během času vzniklo na poli komunikace, a povede k integraci a jednotnému řízení.“ Dne 12. dubna 2017 jmenoval papež František 13 poradců a začátkem května 2017 se uskutečnilo první plenární zasedání úřadu. Na loňském prosincovém zasedání Rady kardinálů byl představen jeden z projektů Sekretariátu, kterým je multimediální centrum a nové webové stránky Vatican News.

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)