Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé mohou v kostelích přispět na pomoc obyvatelům Sýrie. Papež odsoudil chemický útok

Domácí zpravodajství / juml / ČTK, red. / 9. dubna 2018 6:47
Lidé mohou v kostelích přispět na pomoc obyvatelům Sýrie. Papež odsoudil chemický útok

Vybombardované syrské město Dúmá u Damašku
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Praha - Věřící českých a moravských diecézí mohou v neděli 15. dubna přispět na pomoc lidem ve válkou zmítané Sýrii. Peníze získané v celonárodní kostelní sbírce Charita ČR poskytne na spolufinancování projektu Pomoc nejzranitelnějším v Damašku, který na místě zajišťují Sestry Dobrého pastýře (GSS) pracující pod záštitou katolické církve. Sestry se snaží pomáhat lidem prchajících uvnitř Sýrie před ozbrojeným konfliktem tak, aby nemuseli ze své země zcela odejít.

Syrská občanská válka už trvá téměř osm let, vyžádala si statisíce lidských životů a přinutila téměř polovinu předválečné populace čítající zhruba 23 miliony lidí opustit své domovy. V sobotu pak byly zřejmě znovu použity chemické zbraně v obklíčeném městě Dúmá východně od Damašku, což ostře odstoudil prezident Trump nebo papež František při své nedělní promluvě na Svatopetrském náměstí: „Naprosto nic nemůže omluvit použití takových vyhlazovacích nástrojů proti bezbranným lidem,“ řekl František ke zprávě o chemickém útoku. Vyzval armády i politiky, aby změnili prostředky a vydali se cestou vyjednávání. Dnes ráno pak agentury vydaly zprávu o útoku na syrskou leteckou základnu. Zřejmě šlo o útok izraelského letectva. Vojenskou reakcí pohrozily i Spojené státy a další země. Rusko chemický útok popřelo a pohrozilo sestřelením vystřelených raket na Sýrii.

Sbírka může pomoci tisícům lidí

"Prosím vás o velkorysé zapojení do sbírky, aby naši bratři a sestry, tak tvrdě zkoušeni, nezůstali bez projevu naší solidarity a konkrétní podpory," uvedl na webu České biskupské konference (ČBK) olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který je zároveň předseda komise ČBK pro Charitu.

Sbírka může podle pořadatelů pomoci pro 10.500 lidí. Do více než 2000 domácností tak doputují poukázky na základní potraviny, pitnou vodu a předměty pro osobní hygienu. Také budou rozděleny poukazy na nájem, oblečení, přikrývky, ohřívače a další vybavení domácností. Tím, že lidé nakoupí tyto věci za poukazy přímo v Sýrii, se zároveň posílí místní ekonomika.

Biskupové ve výzvě ke sbírce upozorňují na to, že válka v Sýrii rozděluje rodiny. Vyrůstá generace dětí, která nepoznala život v míru. V Sýrii jde o největší humanitární krizi současnosti.

Iniciativa není prvním projektem Charity Česká republika. Ta v regionu působí od roku 2012. V roce 2017 zajišťovala zdravotní a materiální pomoc v Iráku, zdravotní péči v Sýrii a od loňského roku běží zmíněný projekt Pomoc nejzranitelnějším v Damašku. Podrobnosti lze nalézt na webu charity.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)