Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jablonecké léto oživí už tradiční varhanní koncerty v kostelích

Kraje: Liberecký / juml / ČTK / 26. června 2018 9:55
Jablonecké léto oživí už tradiční varhanní koncerty v kostelích

Kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou
Autor: Ben Skála

Jablonec nad Nisou - Léto v Jablonci nad Nisou oživí už podesáté varhanní koncerty v kostelích. Vždy v úterý budou po celý den zpřístupněné kostely a v jednom z nich pak bude od 17:00 koncert. První bude 3. července v kostele Povýšení sv. Kříže, vstupné je dobrovolné, řekl dnes ČTK Borek Tichý z jabloneckého kulturního a informačního centra. Poslední koncert se uskuteční 28. srpna v kostele sv. Anny.

"Je výjimečné, že se město jako Jablonec může chlubit tolika nástroji, které jsou schopny koncertního hraní. Letos se po delší odmlce rozezní i varhany v nově zrekonstruovaném interiéru secesního kostela Povýšení sv. Kříže na náměstí Boženy Němcové," uvedl Tichý. Koncertů bude deset. A nejen díky hudbě, ale i kvůli rozličnosti interiérů a stavebních stylů jsou podle něj zpřístupněné kostely lákadlem pro místní i turisty.

Ne všechny nástroje v jabloneckých kostelích jsou ale v dobrém stavu. Rekonstrukci potřebují varhany v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova, které patří k největším koncertním nástrojům v republice. Na opravu je potřeba sehnat zhruba šest milionů korun, jinak jim hrozí zánik. "Na první pohled vypadají hezky. Stroj uvnitř i konstrukční skříně jsou ale hodně napadené červotočem. Jsou tam i kusy, kde prostrčíte do dřeva prst," řekl varhanář Bohumil Žloutek, jehož firma se o ladění a údržbu nástroje stará.

Samotný kostel na Horním náměstí byl postaven ve 30. letech minulého století podle návrhu jabloneckého rodáka, architekta Josefa Zasche. Varhany jsou v něm od roku 1932 a dosud neprošly zásadní rekonstrukcí. "Pokud by se oprava nedělala, tak bych tomu nástroji dával 15 až 20 let," odhadl organolog a kampanolog litoměřické diecéze Radek Rejšek. Nástroj podle něj patří mezi zvukově nejbohatší v litoměřické diecézi. Na jeho záchranu je možné přispět prostřednictvím veřejné sbírky nebo třeba adopcí některé z píšťal. Rekonstrukce varhan by měla začít na jaře příštího roku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)