Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mezi dvěma Koreami byla otevřena kaple míru

Ze světa / krb / La Croix / 6. srpna 2018 10:43
Mezi dvěma Koreami byla otevřena kaple míru

Ilustrační foto: Setkání představitelů Jižní a Severní Koree v dubnu 2018 v Mírovém domě na hranici obou zemí
Autor: Wikipedie.org / Wikipedie Commons

Soul/Pjonchjang -

Uprostřed bezpečnostní zóny oddělující Severní a Jižní Koreu bude vybudována v březnu 2019 katolická kaple míru. Její konstrukce započala během slavnosti 5. června. Kaple stojící v těsné blízkosti severního státu se stane zhmotněním vůle jihokorejské katolické církve k dialogu, přičemž se nejedná o první takový pokus.

Dvě skupiny vycházejí ze svých modrých přístřešků, jež se staly symboly bratrovražedného konfliktu, který trvá už 65 let. Vojenský biskup Jižní Koreje Mons. Francis Xavier Yu Soo-il zahajuje uprostřed, v jediné demilitarizované zóně Korejského poloostrova, slavnostní výstavbu kaple, která bude stát na hranici dvou znepřátelených zemí.

Bude zbudována na bezpečnostním území (Joint Security Area, JSA), jediném místě, kde se mohou setkat hlavy obou států, a které je zároveň pod kontrolou OSN. Cílem nového místa modlitby je poskytnout duchovní podporu vojákům, kteří slouží v nárazníkových zónách.

Jednopatrová budova umístěná na pozemku o rozloze 2 000 m² pojme až 100 věřících a měla by být dokončena v březnu 2019.

 

Symbol pnutí na poloostrově

Stavba nahradí starší náboženské místo, které bylo vybudováno v roce 1958, tři roky po diskusích o míru probíhajících v severokorejské vesnici Panmunjom, jež vyústily v dosud trvající klid zbraní.

Mezi dvěma Koreami byla otevřena kaple míru

Satelitní snímek Korejského poloostrova
Autor: Wipepedia.org / NASA Earth Observatory

Kaple míru bude stát naproti turistickému lákadlu JSA Visitor Center. Navzdory diplomatickému jednání obou hlavních představitelů Kim Čong-una a Mun Če-ina s americkým prezidentem Donaldem Trumpem výstavba ukazuje, že poloostrov nadále zůstává místem mnohých pnutí.

Kaple znovusjednocení

„Konstrukce této nové kaple v JSA je darem, jež ukazuje Boží milost,“ podotkl podle Uca News během slavnosti kardinál Francis Xavier Yu Soo-il. „Bude sloužit jako duchovní náruč vojákům, kteří udržují ve vesnici příměří. Ať jsou požehnáni všichni, kteří navštíví toto místo,“ doplnil.

„Je velmi důležité, že můžeme vystavět novou kapli právě v JSA, jenž bylo místem zuřivých bojů a dnes se stalo prostředím dialogu. Bude tak místem modlitby za mír pro celý Korejský poloostrov,“ vysvětlil podplukovník Matthew Farmer, velitel bezpečnostního praporu, který v rámci Spojených národů zajišťuje v JSA klid.

Katolíci ze severu i jihu: nemožnost dialogu

„Jelikož je umístěna v blízkosti Severní Koreje, doufáme, že se stane stálým odkazem na modlitbu za překonání všech rozdílů mezi oběma Koreami, což nakonec povede ke znovusjednocení v pokoji,“ ujistil během obřadu jihokorejský biskup, který chce vést dialog se svými bratry a sestrami ze severu, kteří však zatím svobodně mluvit nemohou.

Občané Korejské lidově demokratické republiky, kteří chtějí svou víru veřejně praktikovat, musí patřit pod Oficiální katolickou asociaci, jíž zřizuje stát a která shromažďuje 3 000 členů. V prosinci 2015 byla delegace jihokorejských biskupů a kněží pozvána, aby slavila bohoslužbu v hlavním severokorejském městě Pchjongjangu. Pokud byla vnějším důvodem cesty diskuse o opravách katedrály v Čchang-čchunu, jediném oficiálním katolickém bohoslužebném místě, tak uvnitř se jednalo především o posílení vztahů mezi oběma zeměmi.

Kardinál Yeom Soo-jung, arcibiskup ze Soulu a apoštolský administrátor v Pchjongjangu, který se cesty nezúčastnil, řekl pro agenturu Fides: „Vyjednáváme se Severní Koreou už roky, abychom jim mohli poslat své kněze ze Soulu, kteří by pečovali o věřící.“

Jihokorejský episkopát je každoročně zván k návštěvě svých sousedů, nicméně novou návštěvu zatím ještě nepotvrdil.

 

francouzského originálu přeložila Kristýna Boháčová

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)