Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František přijal rezignaci washingtonského arcibiskupa Wuerla

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 13. října 2018 18:36
Papež František přijal rezignaci washingtonského arcibiskupa Wuerla

Washingtonský arcibiskup a kardinál Donald Wuerl
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Papež František v pátek přijal rezignaci kardinála Donalda Wuerla z pozice washingtonského arcibiskupa. Sedmasedmdesátiletý Wuerl čelil kritice poté, co letos vyšla zpráva komise velké poroty ve státě Pensylvánie, ve které byl kritizován za způsob řešení případů sexuálního zneužívání kněžími během svého působení v Pittsburghu.

Wuerl svoji rezignaci podal již při dovršení věku 75 let, tak jak nařizuje Kodex kanonického práva, tehdy ale jeho rezignaci papež nepřijal. Nyní na ní washingtonský arcibiskup trval. Wuerlovi zůstává titul kardinála, František jej požádal, aby do jmenování nového arcibiskupa úřad spravoval. 

Wuerl byl v letech 1988 až 2006 biskupem v Pittsburghu. Podle zprávy velké poroty z Pensylvánie zneužilo v tomto americkém státě za posledních 70 let kolem tří set kněží nejméně 1000 dětí. Wuerl z pozice pittsburského biskupa pomáhal některé z těchto kněží krýt, uvádí zpráva.

Washingtonský arcibiskup byl také obviněn z toho, že věděl o činech svého předchůdce, někdejšího kardinála Theodora McCarricka, který je obviněn ze sexuálního zneužívání mladistvých a dětí. Wuerl se hájí, že o ničem nevěděl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)