Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na zchátralé kostely v Ústeckém kraji by byly třeba stamiliony

Kraje: Ústecký / juml / ČTK / 27. října 2018 21:26
Na zchátralé kostely v Ústeckém kraji by byly třeba stamiliony

Kostel Všech svatých v Rané u Loun
Autor: Wikipedia.org / Petr Kinšt / Wikimedia Commons

Ústí nad Labem - Zhruba 15 procent kostelů v Ústeckém kraji akutně potřebuje opravu, protože jsou ve velmi špatném stavu. Na akutní opravy jsou potřeba stovky milionů korun, tyto peníze však chybí. ČTK to sdělil mluvčí litoměřické diecéze Dominik Faustus. V nejhorším stavu je zřejmě kostel Všech svatých na Rané, který od svého vzniku zápasí s problémy se statikou.

"V případě generálních oprav všech kostelů, včetně jejich mobiliáře, by byla potřeba částka několika miliard korun. Pokud by šlo ale jen o základní opravy (statika, střecha, věž, fasáda), pak by se jednalo o stovky milionů," řekl ČTK Faustus.

Ve velmi špatném stavu je i kostel sv. Mikuláše ve Vilémově, i ten má problém se statikou, pravděpodobně i kvůli nedaleké důlní činností a kostel Zvěstování Panny Marie, který má v havarijním stavu střechu.

"Každoročně se na území diecéze provádí opravy za 80 - 100 milionů korun, v nejbližším období to však bude výrazně více, protože probíhají tři velké akce - Osecký klášter, Kadaňský klášter a poutní areál v Horní Polici," dodal Faustus. Diecéze využívá dostupných dotačních titulů k obnově zapsaných i nezapsaných kulturních památek, velká část finančních zdrojů jde přímo z církve.

Samostatnou kapitolou jsou objekty, z nichž se zachovalo jen torzo, většinou obvodové zdi. Je to například kostel sv. Havla v Bílém Kostelci nebo kostel sv. Michaela Archanděla ve Všestudech. U takových staveb se církev snaží zabránit zastřešením další devastaci. Zchátralý je také kostel sv. Jakuba Většího v Lahovicích, kde se nyní opravuje zastřešení.

Nedávno se zřítily části stropní omítky v kostele sv. Petra a Pavla v Peruci. Praskliny na klenbách se podle místních zvětšují. Obec vyzvala církev, aby památku opravila, ta však kvůli nedostatku peněz zatím kostel pro veřejnost uzavřela.

Litoměřická diecéze se dělí na deset vikariátů, na východě diecéze, v libereckém a turnovském vikariátu jsou kostely v lepším stavu. Horší je to ve vikariátech západních. V nejhorším technickém stavu jsou kostely západní části lounského vikariátu. Na stavu kostelů se výrazně projevuje jejich význam, to, jestli v dané farnosti sídlí kněz a další aspekty.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)