Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Okolí tří kostelů u místa údajného Ježíšova křtu už jsou bez min

Ze světa / / ČTK / 11. prosince 2018 12:10
Okolí tří kostelů u místa údajného Ježíšova křtu už jsou bez min

Ilustrační foto: křest v Jordánu
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Jeruzalém -

Tři ze sedmi kostelů v Kasr al-Jahud na Západním břehu Jordánu jsou poprvé po více než padesáti letech opět přístupné. Věřící i turisté se budou moci do chrámů u místa, kde byl podle legend pokřtěn Ježíš Kristus, brzy vrátit. Mezinárodní tým totiž jejich okolí vyčistil od min, informoval dnes izraelský list Haarec.

Kasr al-Jahud stojí na místě, kde podle křesťanské tradice pokřtil Jan Křtitel před dvěma tisíci lety Ježíše Krista. Poutní místo se nachází na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu poblíž hranice s Jordánskem. Během šestidenní války v roce 1967 tu izraelská armáda rozmístila zhruba tři tisíce min a dalších výbušných zařízení, aby tak zabránila případnému útoku z východu.

Mezinárodní tým, jehož členy jsou Izraelci, Palestinci a Gruzínci, od března tohoto roku pracoval na odminování oblasti a nyní oznámil, že okolí tří ze sedmi kostelů v Kasr al-Jahud je zcela vyčištěné.

"Vyčištění místa, kde byl pokřtěn Kristus, takové vzácné pamětihodnosti, je jedinečnou a báječnou prací," řekl Marcel Aviv, ředitel izraelského úřadu pro odminování, který je součástí ministerstva obrany. Britská nadace HALO, která na projektu odminování posvátných míst s izraelskými úřady spolupracovala, uvedla, že nešlo jen o "odstranění starého břemene jednoho konfliktu, ale i o to postavit most mezi rozhádanými komunitami". Podle nadace na odminování oblasti Kasr al-Jahud přispěli křesťanské, židé i muslimové.

Hledačům se zatím podařilo vyčistit od min okolí tří kostelů: kostela etiopské pravoslavné církve, řecké pravoslavné církve a římskokatolické církve, který patří františkánskému řádu. Zbývá ještě zpřístupnit kostely čtyř pravoslavných církví: koptské, rumunské, ruské a syrské. Práce na odminování jejich okolí bude podle izraelského ministerstva obrany trvat ještě osm až dvanáct měsíců. Až poté by se měla celá oblast zpřístupnit turistům a věřícím.

Jordánsko podepsalo s Izraelem mírovou dohodu v roce 1994. Trvalo ale mnoho let, než se začalo s odstraňování min na hranici Jordánska a Západního břehu Jordánu. Sedm kostelů, které leží asi kilometr a půl od vlastního místa údajného Ježíšova křtu, bylo proto opuštěných více než 50 let.

Kasr al-Jahud je pro křesťany po Chrámu Narození páně v Betlémě a Chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě třetím nejposvátnějším místem. Podle některých legend nicméně Jan Křtitel Ježíše Krista pokřtil na opačném břehu řeky v dnešním Jordánsku. Důležité je poutní místo Kasr al-Jahud ale i pro Židy: právě na tomto místě podle Bible vstoupili do Země zaslíbené.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)